Alimentație naturala! Cum să ne ferim de răceală în sezonul rece? Iată alimentele pe care trebuie să le consumi

Vine sezonul rece, cea mai buna cale de a trata o răceală este prevenția, iar ea poate fi făcută ieftin, fără medicamente, pe cale naturală. Iată ce alimente trebuie să consumăm pentru a ne proteja de răceală și pentru a avea un corp sănătos și plin de viață.

Alimente care te ajută contra răcelii
Alimentația este una dintre cele mai puternice arme la care putem recurge în lupta cu multe boli. Răceala poate fi combătută mai ușor dacă în meniul zilnic sunt incluse anumite alimente și dacă se respectă câteva alte îndrumări. Așadar, ce să mănânci când ești răcit?

Toată lumea se confruntă cu câte o răceală din timp în timp, dar știai că există unele alimente care te pot ajuta să scurtezi durata răcelii și să gestionezi mai ușor simptomele? Dacă te întrebai ce să mănânci când ești răcit, ți-am pregătit o listă cu alimente pe care să le iei în calcul în această situație.

Alimente care te ajută contra răcelii

Alimentația este una dintre cele mai puternice arme la care putem recurge în lupta cu multe boli. Răceala poate fi combătută mai ușor dacă în meniul zilnic sunt incluse anumite alimente și dacă se respectă câteva alte îndrumări. Așadar, ce să mănânci când ești răcit?

Toată lumea se confruntă cu câte o răceală din timp în timp, dar știai că există unele alimente care te pot ajuta să scurtezi durata răcelii și să gestionezi mai ușor simptomele? Dacă te întrebai ce să mănânci când ești răcit, ți-am pregătit o listă cu alimente pe care să le iei în calcul în această situație.

Ce să mănânci când ești răcit?

Nu doar citricele îți pot fi de ajutor în combaterea răcelii, ci și alte alimente:

Citricele și kiwi-ul: vitamina C este ingredientul de interes

Citricele sunt aliatul ideal în viroze datorită aportului mare de vitamina C pe care îl aduc organismului, deși este indicat să consumi citrice și când nu ești răcit, pentru a contribui la o stare bună de sănătate. 

Portocala, poate cea mai populară citrică în țara noastră, este recomandată în cazul răcelilor și stărilor febrile pentru că stimulează sistemul imunitar, care va lupta mai eficient împotriva acestor afecțiuni. Se poate consuma ca atare sau sub formă de smoothie, dar este de evitat în cazul în care ai gâtul iritat. Și fructul de kiwi este foarte bogat în vitamina C, un fruct mediu oferind cam 80% din doza zilnică necesară.

Sfecla roșie: vitamine și antioxidanți 

Sfecla roșie poate fi consumată sub multe forme, iar această versatilitate, împreună cu mixul de substanțe nutritive și bioflavonoide, oferă un aliat eficient împotriva răcelii și chiar a gripei. Rădăcina este partea cea mai consumată a sfeclei roșii. Din două kilograme de sfeclă roșie poți obține prin stoarcere suc care să îți ajungă trei zile. Acest suc de sfeclă trebuie băut la temperatura camerei, indiferent dacă încă ești răcit sau te afli în perioada de convalescență.

Usturoiul: mai mulți anticorpi

Cunoscut încă din Antichitate, usturoiul este folosit în tratamentul naturist al multor boli, datorită influenței benefice pe care o are asupra sistemului imunitar. 2-3 căței de usturoi îți vor desfunda nasul și sinusurile, iar substanțele active din compoziția usturoiului va face front comun cu sistemul tău imunitar în lupta contra virusurilor din corp.

Mierea: pachet nutritiv generos

Am mai vorbit de miere și cu alte ocazii, deoarece acest produs natural conține un pachet generos de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și enzime active greu de ignorat atunci când te interesează să fii cât mai sănătos. Mierea se poate consuma ca atare sau în ceaiuri și siropuri (o linguriță pe zi, deoarece are multe calorii), iar în caz de răceală satisface nevoia organismului de substanțe nutritive și susține sistemul imunitar, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă.

Ardeiul iute: mai mult decât un condiment

Oricât de bine ar merge cu o ciorbă, ardeiul iute este mult mai mult decât un simplu condiment. Ardeiul iute este bogat în capsaicină, o substanță naturală care fluidizează mucusul și oferă acea senzație de desfundare și respirație ușurată atunci când ai nasul înfundat. Atenție, totuși, în cazul în care ai gâtul iritat, deoarece consumul de ardei iute în acest caz îți poate înrăutăți starea.

Ghimbirul: un antiviral puternic

Unul dintre cele mai puternice remedii naturiste pentru răceală, ghimbirul se remarcă prin proprietățile sale antiinflamatorii și antivirale. Consumul de ghimbir întărește sistemul imunitar dar ajută și digestia, iar în caz de răceală și gripă, este foarte indicat consumul de ghimbir în combinație cu ceai de lămâie și miere sau cu supe de pui.

Afinele: izvor de antioxidanți

Pe lângă faptul că vă pot feri de răceli și gripe, afinele ajută la reducerea perioadei pe care se extinde o răceală. Dintre toate fructele de pădure, afinele au cel mai mare conținut de antioxidanți, deci sunt cele mai eficiente pentru combaterea răcelii. Asta nu înseamnă că murele, coacăzele sau zmeura trebuie ignorate. Pentru efecte maxime, încercați să consumați un mix din aceste fructe – astfel, vă veți feri de virusuri.

Pătrunjelul: cocktail de vitamine și minerale
Pătrunjelul este una dintre ierburile aromatice cu cel mai mare conținut de vitamina C și antioxidanți, iar mixul de vitamine și minerale din compoziție îl transformă într-un cocktail de sănătate. Deși probabil nu l-ai fi luat în calcul când te gândeai la ce să mănânci când ești răcit, pătrunjelul este un aliment la care poți apela cu încredere atunci când vrei să scapi mai repede de răceală.

Ce poți să mai faci pentru a te reface mai repede când ai o răceală?
Odihnește-te
Corpul are nevoie de odihnă pentru ca sistemul imunitar să își poată face treaba mai bine când e vorba de eliminarea virusului atacator. De aceea, se recomandă ca atunci când suferi de o răceală să nu ieși din casă și să nu faci eforturi mari, ci să stai cât mai relaxat, să dormi mai mult și să lași corpul să lupte cu virusul.

Hidratează-te
Corpul elimină mai multe fluide când ești răcit, așa că trebuie să le înlocuiești consumând ceaiuri calde (fără zahăr, eventual cu o linguriță de miere), supă caldă, apă simplă sau cu zeamă de lămâie. Stai departe de alcool și de băuturile cu cofeină (cafea, ceai verde sau negru, energizante).

Folosește un umidificator
Un umidificator poate fi util în răceală, ca să te ajute să respiri mai ușor. Dacă nu ai umidificator, poți face abur în baie când te bagi în cadă și în acest fel ți se va desfunda nasul.

Ia în calcul un spray nazal

Spray-urile nazale cu apă de mare îți pot fi de folos, de asemenea, în caz de răceală, desfundând nasul și contribuind la o respirație mai ușoară.

În concluzie, există și alimente care te pot ajuta să scurtezi durata răcelii, și alte măsuri pe care le poți lua pentru a gestiona simptomele, însă e bine de știut că, orice ai face, o răceală nu dispare peste noapte, ci tot o să te țină câteva zile. Cea mai bună opțiune este, deci, să gestionezi cât mai bine simptomele.

Lasă un comentariu