Continuă controversa din România – Bosnia! Ce i-ar fi spus arbitrul VAR lui Makkelie

România – Bosnia 0-1: Un penalty neacordat care a stârnit controverse

România a pierdut pe Arena Națională cu scorul de 0-1 în fața Bosniei, însă naționala noastră ar fi trebuit, potrivit specialiștilor, să beneficieze de un penalty neacordat.

Cea mai controversată fază a meciului s-a petrecut în minutul 53, când tricolorii au reclamat un henț în careu comis de Benjamin Tahirovic, dar arbitrul Danny Makkelie a decis, după ce a revăzut faza la monitorul VAR, că jocul trebuie să continue fără acordarea unei lovituri de la 11 metri.


Marius Avram: „Nu îmi pot imagina că nu s-a dat penalty!”

Fostul arbitru FIFA, Marius Avram, este convins că arbitrul asistent a văzut foarte bine hențul lui Tahirovic și a încercat să-l convingă pe Danny Makkelie să acorde penalty. Cu toate acestea, centralul olandez nu a fost de acord și a fost chemat să revadă faza la monitorul VAR.

„Nu îmi explic de ce, după ce a revăzut hențul, nu a dictat penalty!”, a spus Marius Avram, surprins de decizia finală.

Una dintre ipotezele luate în calcul este că Makkelie a fost chemat la VAR doar pentru a i se confirma că faza s-a petrecut în interiorul careului, dar arbitrii din camera VAR nu erau convinși că mingea a atins mâna lui Tahirovic.

„O dau ca exemplu pentru a vedea ce înseamnă o înțelegere greșită. Arbitrul asistent a ridicat fanionul și a indicat hențul fără nicio ezitare. Am zis: ‘Bine că s-a băgat colegul lui de brigadă, că poate nu avea cum să vadă din poziția lui’.”

Avram a fost șocat când Makkelie a mutat faultul în afara careului, deși „erau doi-trei metri în interior”, iar ulterior, decizia de la VAR a fost exact opusă așteptărilor: „Inclusiv presa din Bosnia a spus: ‘Cât noroc am avut, că ăla era cam penalty!’”


Argumentele clare pentru penalty

„Brațul este într-o poziție nenaturală, se duce către minge, este depărtat de corp. Pe lângă legile jocului, UEFA oferă instrucțiuni clare – faptul că mingea nu mai ajunge la adversar are un impact direct. Tahirovic vede mingea tot timpul, nu a fost surprins.”

Marius Avram insistă că toate criteriile duc la o singură concluzie:

„Acest henț trebuia sancționat cu lovitură de la 11 metri.”

În mod normal, dacă VAR-ul considera că a fost henț, dar Makkelie l-a mutat greșit în afara careului, ar fi trebuit să-i spună doar că trebuie să acorde penalty.

„Nu pot să îmi imaginez un arbitru VAR care vede această fază și nu consideră că Makkelie a greșit clar și evident!”


Makkelie, orgolios?

O ipoteză este că Makkelie însuși a cerut să revadă faza, după ce a fost informat că hențul s-a petrecut în interiorul careului.

„Din mimica feței lui, mi-am dat seama că nu era convins de decizia corectă. A primit mesaj în cască: ‘Vezi că e în interior, trebuie să dai penalty!’. A văzut faza și, din orgoliu, nu știu ce altă explicație ar putea fi, a decis că NU este penalty, spre surprinderea tuturor!”

Această decizie a stârnit valuri de controverse, iar fostul arbitru FIFA consideră că România a fost privată de un penalty clar, care ar fi putut schimba soarta meciului.

Lasă un comentariu