Cristi Balaj a lansat acuzații dure privind arbitrajul la meciurile României cu Bosnia și San Marino din preliminariile Cupei Mondiale, susținând că naționala a fost privată de două penalty-uri evidente.
Președintele CFR Cluj a explicat în detaliu cum România a fost „furată” și a dezvăluit cum arbitrii din camera VAR au influențat deciziile.
Cristi Balaj: „România a fost privată de un penalty clar cu Bosnia”
Cristi Balaj consideră că România a fost nedreptățită în meciul cu Bosnia, pierdut cu 0-1. Arbitrul olandez Danny Makkelie a refuzat să acorde un penalty clar după ce Tahirovic a comis un henț evident în careu.
„Cu Bosnia, de exemplu, încercam să înțeleg și am făcut o analiză amplă. Se pare că a creat confuzie și faptul că arbitrul a fluierat henț dacă rețineți.”
Balaj susține că arbitrul VAR i-a prezentat centralului doar unghiul dinspre tribuna a doua, ceea ce a influențat decizia acestuia.
„Deci arbitrul a sancționat henț, doar că a dat lovitură liberă din afara suprafeței de pedeapsă. Arbitrul VAR judecă și nu îl mai cheamă pe central să vadă exact locul incorectitudinii și îi comunică faptul că a fost în careu hențul, apoi l-a rugat să revadă faza.”
Balaj critică felul în care a fost analizată faza și consideră că România trebuia să primească un penalty fără echivoc.
„Arbitrul din camera VAR trebuia să îi comunice doar locul incorectitudinii. Din punctul meu de vedere este un penalty indiscutabil pentru că mingea a venit de la distanță mare și apărătorul știa tot timpul unde este mingea. Faptul că depărtezi mâna de corp atât de mult trebuie să sancționezi pentru henț.”
Balaj a fost dezamăgit de maniera în care a fost revizuită faza și acuză faptul că arbitrul a primit un unghi de vizionare incomplet.
„Ce am rămas dezamăgit, arbitrul din camera VAR i-a prezentat centralului Makkelie doar unghiul dinspre tribuna a doua. Adică arbitrul nu a văzut în timpul analizei cât de mult a fost depărtată mâna de corp, chiar dacă a văzut faza de mai multe ori. Acest lucru, în schimb, se vede clar dacă facem un stop cadru sau dacă am fi avut o reluare cu camera dinspre tribuna 1.”
Cristi Balaj despre penalty-ul refuzat cu San Marino: „Mai clar de atât nu se poate”
Cristi Balaj a fost la fel de categoric și în privința meciului cu San Marino, unde consideră că România ar fi trebuit să beneficieze de o altă lovitură de la 11 metri.
„A pornit de la 30 de metri și s-a dus în acea zonă în care se afla mâna depărtată de corp a apărătorului și el nu a făcut niciun gest să o retragă din acea zonă. Mai clar de atât nu se poate.”
Balaj subliniază faptul că arbitrul VAR l-a chemat pe central pentru a analiza faza, ceea ce confirmă existența unei greșeli inițiale.
„În meciul cu San Marino de ce a fost chemat arbitrul la VAR? A fost chemat pentru că arbitrul din camera VAR învață același regulament ca cel din teren și a considerat că este penalty. Observatorul când intră în vestiar constată că unul dintre cei doi a greșit. Hai să vedem care. Arbitrul din teren greșește de două ori.”
Declarațiile lui Cristi Balaj aruncă o lumină asupra greșelilor de arbitraj care au afectat naționala României în aceste meciuri cruciale. Rămâne de văzut dacă forurile competente vor lua măsuri în urma acestor erori.