Cum arată o grupă accesibilă și una ”horror” pentru România

România în urna a doua: pași importanți spre Cupa Mondială 2026

România a reușit să câștige grupa de Liga Națiunilor, din care au mai făcut parte Kosovo, Cipru și Lituania, o performanță care aduce beneficii semnificative: promovarea în Liga B și prezența în urna a doua la tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale 2026. Această poziție strategică asigură evitarea unor adversari puternici precum Ucraina, Turcia, Suedia, Polonia, Ungaria sau Norvegia.

Componența urnelor pentru tragerea la sorți

Pe 13 decembrie, echipele vor fi împărțite în cinci urne valorice pentru a forma 12 grupe de calificare, dintre care șase vor avea câte cinci echipe, iar alte șase vor avea patru echipe. Iată distribuția completă:

Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria

Urna 2: Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia, Grecia, România, Slovacia, Norvegia, Cehia

Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru, Israel

Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania

Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Scenarii pentru grupa României

Analizând potențialele configurații, o grupă accesibilă pentru România ar putea include echipe precum Austria, Irlanda de Nord, Cipru și San Marino. Pe de altă parte, o grupă dificilă, chiar ”horror”, ar fi formată din Spania, Slovenia și Kosovo.

Calificarea directă la turneul final va fi rezervată câștigătoarelor celor 12 grupe, iar locurile secunde vor merge la baraj. În plus, cele mai bune câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor care nu obțin calificarea directă sau prin baraj vor avea o ultimă șansă.

România, cu 15 sau 18 puncte dacă procesul cu Kosovo îi va fi favorabil, are șanse crescute să ajungă la baraj, chiar dacă nu încheie preliminariile pe locul doi.

O premieră la tragerea la sorți

Tragerea la sorți din decembrie va marca o premieră: cele patru semifinaliste ale Ligii Națiunilor, care vor fi cunoscute abia în martie 2025, trebuie plasate în grupe de câte patru echipe. Pentru a soluționa această situație, UEFA va folosi formule provizorii, precum „câștigătoarea sfertului de finală 1” sau „pierzătoarea sfertului de finală 2”. Astfel, opt din cele 12 grupe nu vor fi finalizate la tragerea din decembrie, iar România își va afla complet adversarii abia în primăvara anului viitor.

Calendarul preliminariilor și turneului final

Meciurile din preliminarii se vor desfășura între martie și noiembrie 2025, iar barajele vor avea loc între 26 și 31 martie 2026. Turneul final, găzduit de Statele Unite, Canada și Mexic, se va desfășura între 11 iunie și 19 iulie 2026.

Cu o poziție bună în urna a doua și o strategie adecvată, România are șanse reale de a reveni pe scena mondială după o lungă absență.

Lasă un comentariu