Florinel Coman, avertizat: „Dacă se va duce ca o mare vedetă în Qatar, mi-e teamă că după un an îl va lua domnul Becali înapoi”

Florinel Coman (26 de ani) este așteptat să semneze în vară cu Al Duhail, formație din Qatar care s-a arătat dispusă să achite clauza de reziliere stabilită de FCSB la 5 milioane de euro.

Florinel Coman, gata de o nouă provocare în Qatar: Contract gras la Al Duhail, dar cu așteptări mari

Florinel Coman se pregătește să părăsească FCSB după 7 ani petrecuți la club, urmând să semneze un contract pe 4 sezoane cu Al Duhail, campioana en-titre din Qatar. Echipa antrenată de Christophe Galtier, fost tehnician la PSG, i-ar fi oferit lui Coman un salariu anual de 2 milioane de dolari, la care se pot adăuga și bonusuri.

Transferul pare a fi ca și rezolvat, cu aprobarea lui Gigi Becali și Mihai Stoica. Coman va părăsi FCSB înainte de startul tururilor preliminare din competițiile europene.

O provocare cu așteptări mari

Totuși, aventura lui Coman în Qatar nu va fi una ușoară. Ciprian Panait, antrenor român cu experiență în fotbalul arab, avertizează că răbdarea nu este o virtute specifică conducătorilor din Orientul Mijlociu, iar așteptările vor fi mari în privința lui Coman.

Pentru a reuși la Al Duhail, Coman va trebui să dea dovadă de seriozitate, implicare și modestie. Lipsa acestor calități l-ar putea face să se întoarcă rapid la FCSB, conform lui Panait.

Coman are calitățile necesare pentru a reuși?

Coman este un jucător talentat, cu viteză și tehnică, calități apreciate în fotbalul din Qatar. De asemenea, are experiență în competițiile europene, ceea ce ar putea fi un avantaj.

Totuși, Coman a avut și perioade cu accidentări și lipsă de formă în ultimii ani. Va trebui să își depășească problemele și să se adapteze rapid la un nou mediu cultural și sportiv pentru a avea succes la Al Duhail.

„Marele avantaj al lui Florinel este că are viteză. Un dezavantaj este probabil acela că el se va duce acolo pe cai mari, ca o mare vedetă și, până va înțelege cum stau treburile acolo, mi-e teamă ca după un an să nu se plângă și să îl ia domnul Becali înapoi.

Ați văzut exemple. Florin Tănase a plecat cu surle și trâmbițe la o echipă foarte mare în Emiratele Arabe Unite, iar acum se gândește să revină. Alt exemplu, Andrei Cordea. Și tot așa! Aceste exemple ar trebui să ne demonstreze că plecăm mari vedete, iar când ajungem într-un fotbal care ne e superior nu pe putem adapta

Eu nu mi-aș dori să aud de la Florinel Coman că viața de acolo e grea, că e foarte cald, că n-avem condiții, că nu jucăm cu aer condiționat. Acolo, condițiile de pe stadioane sunt ca să stai îmbrăcat cu geacă de iarnă pe tine. Se fac 18 grade în interiorul stadionului, la firul ierbii. Sunt condiții uluitoare!”a spus Ciprian Panait, într-un interviu pentru Sport.ro.

Ciprian Panait: „Coman să uite de balcanisme și va sta în Qatar până la 40 de ani”

Ciprian Panait spune că totul va depinde de atitudinea pe care Florinel Coman o va arăta în Qatar și de modul în care va reuși să se adapteze la prima experiență în străinătate.

„Cam ăsta e Qatarul. În momentul în care dai maxim, ai totul la picioare și ești tratat cum nici nu visezi, dar dacă se investesc niște bani în tine și există așteptări mari, iar tu nu te ridici la nivelul lor, gata, s-a terminat! Dacă s-a luat decizia că nu corespunzi, e o chestiune de ore până când pleci. Sunt atât de mândri, de orgolioși încât îți spun: ‘Cât mai am să-ți dau până la finalul contractului? Două milioane? Ia acum două milioane și mai ia încă 10.000 ca să-ți găsești bilete în seara asta și să scap de tine!’. 

Florinel Coman are o șansă enormă. Merge la un club mare, care n-are nimic de pierdut și schimbă antrenori, jucători indiferent cum. Ei nu au ce pierde. Asta e viața lor, sunt relaxați, n-au nicio problemă, nu e presiune pe ei, n-au probleme de buget. Ei vor doar să câștige. Eu sper ca el să profite de șansa asta. Dacă profită de șansa asta, va sta acolo până va împlini 40 de ani! Dacă își face treaba conștiincios, e serios și uită de balcanismele din fotbalul românesc, vă spun cu sinceritate că stă până la 40 de ani, joacă pe bani buni și poate face diferența tot timpul.

În schimb, dacă se va duce acolo ca alții care s-au considerat mari vedete, iar ulterior va veni să plângă prin țară, să spună prietenilor și foștilor patroni că e greu, că e cald, că e nu știu cum… normal că se va curăța foarte repede!”, a mai spus Ciprian Panait.

Ciprian Panait a antrenat în ultimul deceniu exclusiv în Orientul Mijlociu. A câștigat în Arabia Saudită două titluri cu formația de tineret a lui Al Hilal, a fost interimar la prima echipă, iar în CV-ul său se mai regăsesc Al Raed și Al Batin, formații din prima ligă a Arabiei Saudite. Ultimele două experiențe ale sale au fost în Oman (Sohar SC) și Qatar (Al Kharaitiyat).

Lasă un comentariu