Mihai Pintilii se află intr-un impas, din cauza că nu deține licența pro.
Pentru el, lucrurile vor continua să fie complicate din această perspectivă, a documentelor care-i permit să îndeplinească oficial rolul de A1. Motivul? FRF, prin intermediul Școlii de Antrenori, a schimbat o regulă care a acționat în campionat și care spunea că un antrenor care e doar înscris la cursurile pentru obținerea licenței Pro e asimilat ca fiind deținător al licenței respective și avea dreptul să fie „principal” în prima divizie.
Pintilii forțat să aștepte până în 2028
Forul prezidat de Lucian Burchel a eliminat această facilitate, astfel că Pintilii, care ar fi putut să fie începând din 2026 șeful staff-ului tehnic, acum va trebui să aștepte până cel mai devreme în 2028.
E foarte normal așa, cineva care e în cadrul cursului de obținere a licenței Pro să nu fie asimilat ca având deja licența Pro! E exact ca la carnetul de conducere. Cât timp faci școala de șoferi, ai dreptul să conduci? Nu ai, ci abia după ce dai examenul și iei permisul
– Membru al Școlii de Antrenori din cadrul FRF
În prezent, Pintilii este în cadrul cursului pentru licența A, curs pe care îl face în Republica Moldova și care va avea scadența în vara lui 2024, când va și susține examenul. Dacă îl va trece, va urma apoi cel puțin un an în care va trebui să pună în practică licența A, lucru pe care îl va putea face chiar la FCSB, din postura de secund.
Abia în 2026, Școala de Antrenori de la Chișinău va deschide un modul pentru licența Pro, la care Pintilii se va putea înscrie. Va dura însă măcar un an și jumătate, astfel că, dacă va trece și testul final, el va fi cu toate diplomele în regulă abia în 2028. Adică peste 5 ani din acest moment! Va avea 43 de ani.
Între timp, Pintilii urmează și cursurile Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, pentru obținerea carnetului de antrenor. În luna martie va termina studiile și va intra în posesia carnetului.
El, la fel ca și Croitoru, a obținut carnetul de antrenor în Moldova, dar conform legilor din România, acesta nu e recunoscut și echivalat în țara noastră, astfel că a fost nevoie ca ei, ca și alții aflați în aceeași situație, să repete același gen de cursuri în România, pentru a respecta normele de aici.
Pintilii a renunțat la cariera de fotbalist în urmă cu 4 ani, ultimul său meci jucat fiind în septembrie 2019, remiza 0-0 cu CFR Cluj. Ulterior a rămas în cadrul clubului, iar din vara lui 2020 a devenit secund. Practic, la 8 ani distanță de momentul în care a debutat în meseria de antrenor el va avea dosarul cu diplome și licențe complet, adică în 2028!
Excepția pentru nou-promovați rămâne
În schimb, Școala de Antrenori a decis să păstreze facilitatea pentru antrenorii care nu dețin licența Pro, dar care au promovat cu o echipă pe prima scenă și care continuă pe banca grupării respective.
În această situație se regăsește Ovidiu Burcă. El încă nu are Pro, dar a fost cel care a urcat-o pe Dinamo din Liga 2, astfel că acum are dreptul să fie antrenor principal.
Un comentariu la „FRF schimbă regulile, Pintilii nu poate fi antrenor principal până în 2028 în urma noilor reglementări.”