George Ogăraru, antrenor coordonator la Centrul de Copii și Juniori de la CSA Steaua, a discutat recent într-un interviu pentru Steaua TV despre fundamentul care stă la baza activității academiei clubului. Echipa de tineret a reușit performanțe notabile în ultimii ani, iar fostul fundaș dreapta al naționalei a subliniat cu mândrie principiile pe care le dorește să transmită noilor generații.
La academia „militarilor”, situată pe locul 10 în ultimul top al academiilor publicat de FRF, au fost „șlefuiți” în ultima perioadă câțiva fotbaliști care au făcut deja pasul spre prima echipă a roș-albaștrilor. Câteva dintre nume: Alin Raicu, David Matei, Răzvan Florea, Matei Marin, Iannis Pletea sau Hussein Shehait.
Ogăraru, un om important în structurile clubului, a dezvăluit care sunt obiectivele academiei clubului din Ghencea.
„Identitatea unui club, identitatea Stelei e foarte importantă ca bază pentru ceea ce vrem noi să construim, iar Steaua este cel mai important club sportiv din România.
Echipa de fotbal, prin rezultatele obținute în anii ’80 – finala din ’86 și Supercupa din ’87 – a devenit cea mai de succes echipă de fotbal din România. A devenit, totodată, și cea mai iubită datorită fotbalului spectaculos practicat, bazat pe jucători rapizi și tehnici, o caracteristică a fotbaliștilor steliști pe care vrem s-o avem și noi aici, în academie.
Misiunea academiei Steaua este aceea de a deveni cea mai importantă academie din România. Ca viziune, ne dorim ca, în 2030, să avem 11 jucători titulari în echipa de seniori a Stelei”.
George Ogăraru a prezentat valorile după care se ghidează activitatea academiei Steaua
Ogăraru a continuat:
„Despre modelul de joc, pot spune că ne propunem un fotbal dominant, spectaculos, care să aibă ca obiectiv principal dezvoltarea jucătorilor, din toate punctele de vedere. Ne propunem să dezvoltăm decizia jucătorului înainte de execuție.
Rezultatul e doar o consecință a modelului de joc, nu este în niciun caz obiectivul principal. Dorim să ținem pasul și să implementăm în academia noastră cât mai multe unelte dintre cele folosite la nivel european”, a spus Ogăraru, pentru Steaua TV.
Valori? Loialitate, ambiție, campioni, altruism, talent, unitate, spirit de luptă. Cred cu tărie că, atât timp cât ne asumăm aceste valori și ne bazăm pe ele, putem să performăm atât la nivel de rezultate, cât și prin prisma obiectivului principal, acela de a forma jucători pentru echipa de seniori, jucători care să poată performa la nivel profesionist și să poată ajunge și la echipele naționale și către fotbalul european.
– George Ogăraru
Pentru întocmirea clasamentului, FRF a ținut cont de 7 categorii.
„Fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total”, se arată pe site-ul FRF.
- STRATEGIE ȘI FILOZOFIE 10,5 %
- ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,7%
- STAFF TEHNIC 19,5%
- STAFF SUPORT 7,1%
- ANTRENAMENTE ȘI MECIURI 9,2%
- INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,5%
- REZULTATE 20,5%