Meciul rușinii? Presa din Belgia se teme că nicio echipă nu va căuta victoria la Slovacia – România

Meciul Slovacia – România, din ultima etapă a Grupei E de la EURO 2024, a stârnit nenumărate discuții despre o posibilă „remiză de salon”, care ar califica ambele țări în optimi. 

Nu doar în Slovacia și România, dar și în alte țări participante s-a discutat intens despre acest subiect. Cu o zi înaintea meciului, belgienii de la Walfoot au publicat un articol intitulat „‘Diavolii Roșii’, victimele unui ‘meci al rușinii’, exact ca în ’82, sau ca la Westerlo – Genk?”.

Deși sursa citată și-a ales cu grijă cuvintele și nu a garantat un așa-zis „egal al prieteniei” între Slovacia și România, a lăsat totuși să se înțeleagă că acesta va fi cel mai probabil rezultat.

„În paralel cu Ucraina – Belgia, va trebui să avem un ochi și pe Slovacia – România, care are loc concomitent. Să nu vă surprindă dacă nu va ploua cu goluri…

România și Slovacia se califică automat dacă fac egal. Nu e nevoie să îi întrebăm pe jucătorii sau antrenorii celor două naționale. Niciunul nu va admite că asta e în mintea lor. Dacă nu de la început, măcar pe parcursul meciului. 

Desigur, trebuie să avem grijă și să nu credem că slovacii și românii ne vor oferi un spectacol demn de Germania de Vest – Austria, din 1982. Un „meci al rușinii” în care gazdele au bătut cu 1-0, rezultat care a asigurat calificarea ambelor echipe.

Dar nu trebuie să excludem nici alt exemplu, chiar mai apropiat de noi. E vorba de Westerlo – Genk, când ambele echipe au înțeles că un 1-1 e potrivit pentru toată lumea…”, se arată într-un fragment din articol.

România se califică sigur în optimi dacă nu pierde cu Slovacia. În caz de remiză, ar avea patru puncte, suficiente pentru a ocupa cel puțin locul trei, indiferent de rezultatul meciului dintre Belgia și Ucraina, deoarece ar avea avantaj în fața Ucrainei în caz de egalitate de puncte.

Cu patru puncte și un golaveraj pozitiv de +1, este imposibil ca România să nu fie una dintre cele patru echipe de pe locul trei care se califică în optimi.

În cazul unei înfrângeri cu Slovacia, România mai poate ajunge în optimi doar dacă Belgia învinge Ucraina și în celelalte grupe sunt cel puțin două echipe clasate pe locul trei care au fie mai puțin de trei puncte, fie trei puncte, dar un golaveraj mai slab decât al României. Bineînțeles, în acest scenariu contează și diferența de scor a înfrângerii cu Slovacia.

Programul din grupa României la EURO 2024

  • 17 iunie, ora 16:00 ROMÂNIA – Ucraina 3-0
  • 17 iunie, ora 19:00 Belgia – Slovacia 0-1
  • 21 iunie, ora 16:00 Slovacia – Ucraina 1-2
  • 22 iunie, ora 22:00 Belgia – ROMÂNIA 2-0
  • 26 iunie, ora 19:00 Slovacia – ROMÂNIA, Frankfurt
  • 26 iunie, ora 19:00 Belgia – Ucraina, Stuttgart

Lasă un comentariu