Nu te-ai aștepta la așa ceva. Eram primii acum suntem codași în Europa. La ce e România codașă în Europa și nu te-ai putea aștepta?

Am fost în top din punct de vedere la producțiilot, produceam grâu, porumb, ovăz, eram campioni, chiar și la producția de lapte conduceam topurile în Europa, însă în ultimii ani producția noastră a reușit să o ia la vale. Parcă vrem să demonstrăm că putem fi ultimii mereu, chiar și sub țara noastră vecină, Bulgaria.

La asta nu te așteptai.

Poate te așteptai ca România să nu mai fie în top la producția de grâu și porumb, oarecum e de înțeles, lipsa sistemelor de irigație și sezonul secetos au cam topit grânele noastre Românești. Dar la asta nu te așteptai, conform statisticilor oferite de Bruxelles, România e codașă în clasament și la producția de lapte pe cap de vacă.

Media în Uniunea Europeană de lapte pe cap de vacă este de 7.682 de kilograme de lapte. În mod previzibil, însă, valorile sunt departe de a fi similare în fiecare colț al bătrânului continent.

La nivel european, pe primul loc la producția de lapte pe cap de vacă îl ocupă Danemarca cu 10.097 de kilograme, urmată foarte aproape de Estonia cu o valoare, de asemenea, fabuloasă – 10.020 kilograme de lapte anual. La coada clasamentului, te-ai aștepta poate să se afle Bulgaria. Nu de alta, dar înregistrează doar 3.628 de kilograme, aproape o treime comparativ cu Danemarca.

Realitatea din păcate este mult mai tristă și sun asteptari chiar, Romania înregistrând performanta de a fi sub Bulgaria cu doar 3.362 de kilograme, cu aproape 300 de kilograme sub performanța țării vecine. Dacă nu era evident, astfel de statistici se transpun într-o nevoie acută de importuri.

În 2021, aproximativ o cincime din laptele burt de vacă din UE a fost produs (20,9%) și procesat (21,8%) la ferme din Germania. Cinci țări, Germani, Franța, Țările de Jos, Polonia și Italia sunt responsabile pentru aproape două treime (64,2%) din producția de lapte de vacă de pe teritoriul Uniunii Europene.

Aceeași analiză eurostat mai atrage atenția asupra unor particularități interesante. În Spania, de exemplu, s-a produs un milion de tone de lapte de capră. În Grecia a fost vorba de 900.000 de tone, iar în Franța am discutat de 800.000 de tone din același tip de lapte. Italia, de una singură, a asigurat aproape toată producția de lapte de bivoliță, aproximativ 700.000 de tone.

Cum se poate că în România unde predomină mediul rural, unde majoritatea populației se află în mediul rural, să fie ultima la producția de lapte?

Cum se poate să nu ai tu ferme multe, cu atâtea dealuri și câmpii, cum se poate să nu ai tu fabrici de procesare a laptelui? Trebuia să fim printre primele țări din Europa la producția de lapte, din păcate suntem pe la coadă.

Tu ce părere ai? Oare să fie false aceste statistici?

Lasă un comentariu