O femeie cere sfatul oamenilor pe Facebook pentru a se descurca cu ultima sută de lei pe care o mai are pe card: „Ce iau din ei ca să supraviețuim două zile?”

Situație disperată pentru tot mai multe familii din România din cauza scumpirilor din ultima vreme, unii dintre ei nereușind să mai țină pasul cu cheltuielile de zi cu zi.

Este cazul unei mame care caută soluții pentru a se descurca cu ultimii bani pe care îi mai are pe card. Aceasta cere idei pentru a asigura mâncarea familiei sale cu 100 de lei, pentru două zile:

„Urgent am nevoie de idei. Am fix 100 de lei. Pe card, nu cash. Trebuie să iau strict de mâncare pentru mine și fiica mea pentru 2 zile (deși i-am spus de „n” ori soțului că ăștia sunt bani pentru 1 zi, nu înțelege).

Obligatorii sunt pâinea, laptele și cerealele. Cam 20 de lei. Rămân 80 de lei.

Ce iau din ei ca să supraviețuim 2 zile? Copila vrea să iasă cu prietenii, dar nici 5 lei în plus nu am pentru ea. Dacă retrag banii, pierd 5 lei comision.

Deci cum să gospodăresc cel mai bine cei 80 de lei?”, a scris femeia pe grupul de Facebook Buget de familie.

„Nu aveam absolut nimic când am scris postarea. Nici măcar o ceapă sau un cartof. Dar nu e doar de gătit. Trebuie să acopăr și pachetul de serviciu al soțului, pentru mâine, că nu poate pune la pachet mâncare gătită, nu au sală de mese sau cantină, si pachetul de școală al copilei, pentru luni. Automat trebuie mai multă pâine, mai mult cașcaval, că nu poti face sandwich-uri umplute cu întuneric”, a precizat aceasta într-un comentariu.

„100 de lei pentru două zile e lux”

În comentarii, femeia a primit mai multe sfaturi care să o ajute, însă câțiva sunt de părere că suma este una generoasă, având în vedere că vorbim doar de două zile.

„Faceți un meniu, cu atenție! Câte mese, ce să conțină: proteine, legume, fructe etc. Și cumpărați strict cantitatea de care aveți nevoie. Dacă gătiți, ajung. Vedeți ce mai aveți prin casă, gen mălai, orez, făină și treceți pe listă fix ceea ce vă trebuie! În perioadele de criză luăm trei mere și doi cartofi, un ardei. Apoi, la raft, de preferat cât mai devreme, căutați cel mai mic preț/ produs. Ce vârstă are fata și unde vrea să iasă? Fiul meu are 16 ani, când iese în parc, își mai ia de mâncare și de pe-acasă. Dacă iese la Mc, Kfc, își ia fiecare cel mai ieftin produs, uneori, adică până în zece lei.”

„În general, în situații de criză, renunți la preferințe și la ieșit cu prietenii, dar nu pare că sunteți într-o asemenea situație, 100 de lei pentru 2 zile e lux și puteți să acoperiți 3 mese pe zi fără probleme, baftă!”

„E mult 80 pe 2 zile. Mâncare în casă bănuiesc că ai din ce face. Ieșitul în oraș cu prietenii nu cred că e prioritar.”

„E prioritar pentru copil, iar faptul că cere 5 lei nu e exagerat! Părinții ar trebui să renunțe la țigări, în caz că fumează și ar avea un buget generos în fiecare lună. Sunt mulți care se plâng că nu le ajung banii, dar fumează de cel puțin 1000 lei lunar, dacă mai consumă și alcool sau joacă la păcănele, nu au nici 5 lei să ia 3 banane la copii.”

„Nu înțeleg unde e problema, sincer”

„Am făcut un calcul aproximativ, cu niște ingrediente care mi-au venit în cap:

Pâine, lapte + cereale = 20 lei

1 kg pui = 20 lei

1 kg cartofi = 4 lei

+ încă câteva legume = 10 lei

400g paste = 5 lei

4 ouă= 8 lei

Bani pt ieșit în oraș copil = 20 lei

Total = 87 lei cu totul

Mai rămân 13 lei de ceva dulce sau ce ingrediente mai aveți nevoie. Și am pus o grămadă de mâncare, mi se pare mult pentru un adult și un copil chiar și așa.

„Aș vrea să văd câte persoane din acest grup cheltuie 100 lei/zi strict pe mâncare.

Chiar sunt curioasă ce standard aveți și cun gestionați în general cheltuielile pentru că mă gândesc că dacă sunteți o persoană care cheltuie 100 lei/ zi (așa cum reiese din postare) înseamnă 3000 lei/luna doar pe mâncare ceea ce înseamnă că nu ar trebui să va faceți griji pentru 5 lei comision de retragere banca sau 5 lei pe care îi solicită fii-că pentru ieșit în oraș.

Apoi nu înțeleg cum să aveți 100 lei (80 lei) și să nu puteți gestiona banii în așa fel încât să luați o carne și niște legume din care să faceți un felul 1 și un felul 2 care ajung pentru două-trei zile. Efectiv sunt curioasă cum faceți mâncare și ce faceți de mâncare în celelalte zile.”

Lasă un comentariu