Se scumpesc chiriile. Creste impozitul pentru declararea veniturilor

Se scumpesc din nou chiriile. Cu cât va crește impozitul pentru declararea veniturilor
Începând cu 1 ianuarie 2023, proprietarii de locuințe vor fi obligați să înscrie la ANAF contractul de chirie. Mai mult decât atât, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu 67%, cu toată că la începutul lunii noiembrie se anunța că va crește cu doar 60%, astfel că acum s-a mai majorat.

Potrivit experților în domeniu, măsurile de mai sus îi vor îndemna pe proprietarii de locuințe să crească prețul la chirii. Mai mult decât atât, odată cu majorarea ROBOR şi IRCC, proprietarii de locuințe care au cumpărat case, apartamente sau garsoniere prin credit vor mări chiriile pentru a acoperi ratele tot mai mari.

Proprietarii dau chirii la negru
Din anul 2018, înscrierea contractelor la Fisc a devenit opțională, acest lucru ducânt imediat la o scădere drastică a contractelor care au fost înregistrate. În România, doar 4% dintre locuințe private sunt date în chirie. Cu toate acestea, specialiștii spun că există foarte mulți proprietari care închiriază chiriile la negru, neînregistrând nimic la ANAF.

Cine este ANAF?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost înfiinţată la data de 1 octombrie 2003 în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, prin Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrală. Începând cu ianuarie 2004 a devenit operaţională, dobândind calitatea de instituţie cu personalitate juridică proprie, prin desprinderea direcţiilor cu atribuţii în administrarea veniturilor statului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

În cadrul ANAF se organizează şi funcţionează, de asemenea, Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.

Ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu atribuţii în aplicarea politicii de administrare fiscală, ANAF îşi desfăşoară activitatea în domeniul administrării veniturilor bugetare, prin intermediul procedurilor de: gestiune, colectare, control fiscal şi dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu contribuabilii.

Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, administraţia fiscala română asigură schimburile de informaţii intracomunitare în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată şi accizele, precum şi adaptarea procesului de gestiune, colectare şi control, astfel încât să răspundă cerinţelor administraţiilor fiscale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Lasă un comentariu