Alexandru Deaconu (50 de ani), vicepreședintele Comisiei Centrale de Arbitri, a fost unul dintre observatori la meciul Voluntari – FCSB, scor 1-2.
Subiectul legat de faza în urma căreia Malcom Edjouma îl lovește cu crampoanele pe față și pe corp pe Igor Armaș a creat o discuție aprinsă la puțin timp după meci, chiar la stadion.
Deaconu, cel care s-a ocupat de pregătirea arbitrilor VAR în România, a ținut să stea de vorbă în primul rând cu cei din camera VAR, pe care i-a băgat în „ședință”.
Alexandru Deaconu i-a băgat în ședință pe Marian Barbu și pe Radu Petrescu
Radu Petrescu i-a acordat cartonaș galben lui Edjouma în minutul 83, iar întrebarea care s-a pus a fost de ce nu a fost folosit VAR-ul pentru analizarea momentului. Se pare că aceasta a fost și întrebarea lui Alexandru Deaconu adresată arbitrului video Marian Barbu, după care și celui care a condus meciul, Radu Petrescu.
Aflat în platoul emisiunii Digi Sport Special, Marius Avram, fostul arbitru FIFA, a explicat cum decurge în mod normal colaborarea între „central” și arbitrul din camera VAR.
„Atunci când arbitrul are faza sub control, adica vede tot ce se întâmpla și ia o decizie, VAR-u nu intervine direct. Are loc un dialog între arbitru și arbitrul video în care primul explică decizia luată, iar apoi se trece la studierea fazei. Ulterior este posibil să i se recomande vizionarea fazei.
În schimb, dacă se întâmplă ceva în spatele arbitrului și acesta nu vede, atunci VAR intervine și îi spune arbitrului ce se vede pe imagini„, a explicat Avram.
- Radu Petrescu și Marian Barbu au colaborat și la meciul U Cluj-Rapid, scor 0-0, însă acolo situația era inversată: Petrescu în camera VAR și Barbu pe teren. La meciul de la Cluj, majoritatea specialiștilor din fotbal au afirmat că ardelenii au fost privați de un penalty.
Care sunt cei trei pași urmați în Procedura VAR
PAS 1:
Producerea Incidentului: „Centralul” informează arbitrul VAR sau arbitrul VAR îi recomandă „centralului” analizarea incidentului / deciziei luată inițial
PAS 2:
Vizionarea fazei și recomndarea VAR: Faza este revăzută în camera VAR, iar arbitrul video îl anunță pe central ceea ce se vede prin intermediul sistemului de comunicare
PAS 3:
„Centralul” hotărește fie să revadă și el faza pe monitorul aflat la marginea terenului, fie acceptă informațiile primite din camera VAR și ia decizia corespunzătoare.