Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, că CSA Steaua (echipă deţinută de Armată) rămâne doar cu palmaresul din perioada 1947 – 1998, în timp ce palmaresul începând cu 2003 până în prezent aparține lui FCSB.
În altă ordine de idei, decia anunțată astăzi de CAB reprezintă o nouă înfrângere pentru Gigi Becali în lupta cu clubul finanțat de MApN.
Virgil Boglea, avocatul care a reprezentat FCSB în această speță, a explicat decizia instanței.
„Abia acum câteva minute am luat cunoştinţă de sentinţă. După cum am spus şi atunci, s-a pronunţat pentru perioada 2003-2017. Am văzut că respinge ca neîntemeiată folosirea palmaresului pentru perioada 1947-2003 de către FCSB.
Pentru perioada 1998-2003 respinge cererea şi asta înseamnă că am păţit exact cum am spus, ca un baton de salam: 1947-2003 este la echipa Armatei, dar atenţie, nu cred că se repercutează asupra noii secţii de fotbal.
Perioada 1998-2003 este la AFC-ul domnului Păunescu şi 2003-prezent este la actuala societate deţinută de Gigi Becali. Nu este neapărat aceeaşi sentinţă. Din punctul meu de vedere, este în defavoarea clubului din Liga 1.
Depinde şi ceea ce îşi doreşte clubul din Liga 1. Noi am reprezentat o comunitate de suporteri. Am avut la un moment dat un dialog cu Gigi Becali, dar nu pot să spun că… Noi Asociaţia Salvaţi Steaua am intervenit pentru a clarifica problemele identitare ale echipei de fotbal.
Nu cred că vom mai merge la Înalta Curte. Probabil că aceasta va fi finalul în procesul palmaresului. Oricum, cel mai probabil în perioada următoare, o să dau un comunicat în legătură cu situaţia”, a spus Virgil Boglea, potrivit Fanatik.
De unde a plecat totul
În iulie 2019, Tribunalul Bucureşti a atribuit CSA Steaua palmaresul echipei de fotbal „Steaua Bucureşti” de la înfiinţare, respectiv 1947, până în anul 2003.
FCSB a făcut apel, iar pe 28 iunie 2021 Curtea de Apel Bucureşti a dat parţial dreptate clubului patronat de Gigi Becali, în sensul că CSA Steaua a primit palmaresul doar pentru perioada 1947 – 1998.
FCSB a făcut recurs şi la decizia Curţii de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres, iar Instanţa supremă a dispus ca procesul să se rejudece la CAB.
Luni, Curtea de Apel Bucureşti a decis să atribuie CSA Steaua palmaresul din perioada 1947 – 1998, însă este neclar ce se întâmplă cu intervalul 1998-2003.
„Admite apelul formulat de apelanta – pârâtă SC Fotbal Club FCSB SA (fostă Fotbal Club Steaua Bucureşti SA). Admite cererile de intervenţie accesorie formulate de Asociaţia Steaua 1947 LTD Bucureşti şi Asociaţia Salvaţi Steaua. Anulează în parte sentinţa apelată şi rejudecând: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului CSA în privinţa cererii având ca obiect dreptul la palmares pentru perioada 1998-2003 şi respinge această cerere în consecinţă. Respinge excepţiile inadmisibilităţii, a lipsei de interes, a lipsei calităţii procesuale active şi pasive invocate în legătură cu cererea conexă, ca neîntemeiate. Respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist „Steaua Bucureşti”, ca neîntemeiată. Menţine dispoziţiile sentinţei referitoare la soluţia în privinţa constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti” din 1947 şi până în 1998 aparţine reclamantului CSA şi referitoare la soluţia dată cererii conexe vizând perioada 1947 – 2003. Obligă intimatul-reclamant la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 3000 lei, cheltuieli de judecată.
Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicarea deciziei, care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a Civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie”, se arată în decizia CAB.
Cele două cluburi au mai avut şi alte subiecte de dispută în instanţă, printre care şi cine avea dreptul să folosească numele de „Steaua”.
În mai 2018, Instanţa supremă a decis că echipa deţinută de Gigi Becali – Fotbal Club Steaua Bucureşti (FCSB) – nu mai are voie să folosească numele „Steaua” şi „Steaua Bucureşti” fără consimţământul Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua.
În consecinţă, FCSB nu are voie să utilizeze marca „Steaua” în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.