Să fim sinceri, câți dintre noi am refuza o ofertă în Statele Unite Ale Americii? Unii se chinuie ani de zile să obțină o bursă în Statele Unite Ale Americii. Mulți Români visează și în ziua de astăzi la America. E frumos când stăm și ne gândim cate oportunități ne poate oferi acea țară, și totuși…. Rămâne întrebare, de ce ai alege Romania în locul Americii?
Ei bine, tuturor ne plac poveștile despre România, despre patriotism, despre iubirea de țară, familie, prietenii, climă… Orice. Toată astea joacă un factor iminent în luarea unei decizii .
Avem un campion, un tânăr cu un viitor frumos în față. România nu trebuie să își neglijeze campionii, oamenii care duc tricolorul și imnul mai departe. Indiferent de domeniu, România poate fi acolo sus, peste multe alte state, pentru că noi avem în noi o eternitate de potențial. Încă din istorie am dovedit asta, atât la fotbal, cât și la gimnastică. E adevărat că suntem săraci, corupți, și poate uneori și hoți, dar chiar și așa avem foarte multe părți bune. Astăzi vorbim despre David Popovici, campionul nostru la înot, medaliat în atâtea rânduri cu aur. Vorbim puțin despre el și visul lui American.
David Popovici (17 ani), dublu medaliat cu aur în probele de 100, respectiv 200 de metri liber, la Europenele de la Roma, a povestit recent de ce a decis să rămână în România, deși a avut posibilitatea să se mute în Statele Unite ale Americii.
David Popovici a povestit de ce a refuzat propunerea lui Ion Țiriac. ”Nu apuci să-ți îndeplinești visul”
Inclusiv Ion Țiriac (81 de ani) a insistat pentru ”transferul” lui Popovici în USA, dar David nu a fost de acord. A și explicat ce l-a determinat să ia o astfel de decizie.
”Înainte să merg la Jocurile Olimpice aveam ideea asta să plec în State să studiez şi să înot acolo. După ce au început să apară ofertele, zeci de oferte, de la cele mai prestigioase universităţi din SUA şi din Europa – chiar aveam de ales, mă duc cu bursă totală, ei mă vor -, am stat să mă gândesc ce înseamnă asta.
Ar însemna să mă despart de antrenorul meu, să mă duc să mă antrenez cu altul, şi să mă despart de echipa mea.
Antrenorul nu e singurul care mă ajută şi cu care clădim. Mi-am dat seama că e mult prea important, într-un sport atât de individual cum e înotul, relaţia şi chimia pe care o ai cu antrenorii sunt esenţiale. Nu se poate fără. Indiferent cât de premiaţi şi de cunoscuţi ar fi fost antrenorii în State la Harvard, Princeton, UCLA, USC, nu ar fi fost cum e antrenorul meu.
Nu am cum să las baltă faptul că am crescut împreună. Pur şi simplu, existăm împreună şi ştim să colaborăm.
E o variantă să mergem şi împreună afară. Dar au fost mai mulţi factori în decizia mea de a rămâne în ţară. Unul dintre ei, şi asta anulează ideea de a-l aduce pe antrenorul meu sau pe toată echipa – ipotetic vorbind, când te duci în SUA, concurezi în sistemul NCAA, concurezi pentru universitatea ta”, a spus David Popovici în podcastul ”Fair Play cu Bogdan Mălăele”.
Sunt câteva motive bine punctate, dar eu susțin în totalitate decizia de a rămâne în România. Se poate face performanță și la noi, când îți dorești. Sunt sigur, că se va ține de treabă în continuare și va reuși să ducă numele țării până pe culme.
Păcat că acest popor nu pune prea mult preț pe alte sporturi în afară de fotbal. Când e vorba de competiții, Românii ar trebui să fie primii. Indiferent de ce sport e vorba, pentru că putem. Suntem un popor luptător cu o inimă de aur.