După ce pe parcursul anului 2022 bugetul juniorilor fusese diminuat cu peste 30%, acum s-a trecut chiar și la desființarea unor grupe pe care Centrul de copii de la FCSB le avea. În 2021, FCSB cheltuise cu Academia 1,5 milioane de euro, record absolut, în vreme ce pentru 2023, planul e să nu se depășească 600.000 de euro. Orice scoatere a unei grupe din campionat costă doar 2.000 de lei.
Ceea ce acum 2-3 ani era anunțat de Becali ca un proiect grandios pentru fotbalul din România, Academia FCSB, a ajuns în startul lui 2023 la momentul în care conducerea clubului din Berceni ia decizia chiar de a desființa unele dintre grupele de juniori pe care le deține.
Patronul clubului anunțase și pe parcursul lui 2022 că va diminua cheltuielile cu Centrul de copii și juniori, ceea ce s-a și întâmplat. Acum însă, strategia de tăiere a bugetului atinge un nou nivel: renunțarea în bloc la anumite formații.
Academia FCSB începe să se destrame
FCSB chiar s-a interesat la FRF ce presupune o astfel de acțiune, care implică, practic, scoaterea din competiție a respectivei echipe, iar sancțiunea e una infimă: 2.000 de lei pentru fiecare grupă care dispare din campionat. Pe parcursul anului 2021, FCSB ajunsese la cheltuieli fără precedent cu Academia.
Nici chiar Gică Hagi, cu întregul lui club de juniori, nu investise la fel de mult! Bugetul FCSB pe 2021 a fost de 1,5 milioane de euro. În martie anul trecut, Becali anunțase deja că vrea să taie cu 40% investițiile pentru 2022, raportat la 2021. Nu s-a atins acest target, iar Academia a continuat să sară de 1 milion de euro cheltuieli și pe parcursul anului precedent.
Cheltuielile au atins un prag-record și pentru că cel care s-a ocupat de Academie, Vasile Geambazi, decisese chiar să le facă tuturor jucătorilor de la anumite grupe contracte.
Iar bugetul s-a încărcat atât de mult încât acum 2 ani a ajuns să însemne aproape 30% din totalul veniturilor întregului club FCSB, fără a lua în calcul sumele intrate din vânzările de jucători.
Din 12 grupe la Academie vor rămâne 6. Să facă Hagi academie, de ce să dau un milion și jumătate de euro la ei? Ce, sunt prostul proștilor?! Vom lua crema și după facem 5 sau 6 grupe, cât e la regulament și la revedere. Un jucător nu am văzut de-acolo. Ba că e unul Niță, ba că e nu știu cine. Păi unde sunt ăia acum? N-am nici unul pe care să iau bani.
– Gigi Becali, patron FCSB
Țepele luate de FCSB vara trecută fac cât bugetul de salarii al copiilor
Cheltuielile cu salariile, primele și beneficiile tuturor jucătorilor din cadrul Academiei pe 2021, ultimul an fiscal despre care există date publice, a însemnat un efort de puțin peste 600.000 de euro. Suma e exact cea pe care FCSB a irosit-o degeaba în campania de achiziții pe fotbaliști care nu doar că n-au dat randament, dar au fost și scoși deja din programul primei echipe. Aceștia sunt:
- Boboc: adus de la Farul pentru 250.000 de euro
- Dulca: transferat de la Chindia în schimbul a 250.000 de euro
- Bogdan Rusu: achiziționat de la CS Mioveni, contra 200.000 de euro
În total, costurile s-au ridicat la 700.000 de euro. Mihai Stoica, managerul general al roș-albaștrilor, a anunțat zilele trecute la Orange Sport că aceștia, alături de Ducan și Bouhenna, nu vor face deplasarea în cantonamentul din Turcia și, dacă nu-și vor găsit alte echipe la care să joace, atunci vor evolua exclusiv la FCSB II până în vară. Cei 3 pe care s-au achitat sume de bani pot evolua, în acest sezon, doar la fostele lor echipe, la care apucaseră să bifeze măcar un meci în actualul campionat, FCSB fiind deja al doilea club: Boboc la Farul, Dulca la Chindia și Bogdan Rusu la Mioveni. Dumiter se afla și el pe această listă, dar a ajuns deja la o înțelegere cu Voluntari.
FCSB are a treia Academie din România
Investițiile masive pe care Gigi Becali le-a făcut în ultimii ani în Centrul de copii și juniori i-au adus FCSB-ului o clasare de top în ierarhia Academiilor de fotbal, pe care FRF o realizează în fiecare an.
Clasamentul pe 2022, publicat în vara trecută, o plasează pe FCSB pe podium. Doar două cluburi sunt deasupra: Farul și Csikszereda.
FCSB are și echipa a doua, înscrisă în campionatul Ligii a 3-a. Parcursul acesteia e unul extrem de slab în actualul sezon. E abia pe locul 8, din 9 echipe, în seria din care face parte. În 14 etape, a acumulat doar 13 puncte și are golaveraj negativ.
Singura formație aflată sub FCSB e ACS Muscelul Câmpulung. Primele în ierarhie sunt CS Tunari, Popești Leordeni și Flacăra Moreni. Mulți jucători de la prima echipă au evoluat, în diverse meciuri, la echipa secundă, printre ei: Dumiter, Rusu, Ianis Stoica, Boboc.
FCSB l-a pierdut și pe Ilie Alexe
Pe parcursul toamnei, FCSB a rămas și fără cel mai important om din cadrul Academiei. E vorba despre Ilie Alexe, care a dat curs ofertei primite de la Federația Română de Fotbal, de a deveni coordonator al loturilor naționale de juniori.
Acest rol l-a avut și la FCSB, iar în ultimele două-trei luni din 2022 a îndeplinit în paralel cele două funcții, tocmai pentru a asigura FCSB-ului o continuitate și a nu pune în pericol activitatea Centrului de copii. În locul lui Ilie Alexe va fi numit un înlocuitor din interiorul clubului, nu va fi adus nimeni din exterior.