Mărturiile incredibile ale unor vasluieni stabiliți în Austria, despre aderarea României la spațiul Schengen

MĂRTURII… Venit în vizită în orașul natal, din Austria, după o lungă perioadă de absență, un vasluian face mărturii incredibile legate de modul în care văd austriecii aderarea României la spațiul Schengen. Chiar dacă varianta oficială este legată de corupție și de granițe nesigure, adevărul văzut de austrieci este cu totul altul. În țara adoptivă, vasluianul povestește că românii sunt văzuți drept hoți, dar și o forță de muncă ce poate fi exploatată pe bani puțini. “Aderarea României la spațiul Schengen ar însemna, printre altele, drepturi suplimentare pentru românii stabiliți în Austria și acest lucru nu este pe placul austriecilor. În plus, România are și problema unui președinte aservit nemților și austriecilor. Poate că cel mai grav lucru este acela că Iohannis este văzut, atât în Austria cât și în Germania, ca cetățean german și nicidecum ca român. În astfel de situație, cine să ceară drepturi egale pentru români?!”, mărturisește vasluianul stabilit de mai bine de 15 ani în țara care ne-a refuzat aderarea la spațiul Schengen.

Venit în vizită în țara și în orașul natal, un vasluian stabilit în Austria de mai bine de 15 ani, face dezvăluiri incredibile legate de modul în care văd austriecii aderarea României la spațiul Schengen. Dacă varianta oficială a fost legată de faptul că țara noastră a dorit aderarea alături de bulgari și țările care au spus “Nu” s-au legat de corupție și de faptul că granițele celor două țări încă sunt nesigure, adevărul spus de austricei este cu totul altul. Aceștia ne văd, încă, drept hoți. În schimb, folosesc forța de muncă din România și o plătesc cu te miri ce. “Austriceii spun despre noi că suntem hoți și că acesta ar fi motivul pentru care nu ne doresc în Schengen. De fapt, la o discuție amănunțită pe această temă, spun adevăratele motive. În primul rând, le convine exploatarea resurselor României pe bani puțini. Același lucru se întâmplă și cu forța de muncă. Românii care muncesc în Austria sunt exploatați la maxim și plătiți cu bani puțini. Motivează lucrul acesta prin faptul că nu sunt austrieci și nu au aceleași drepturi. Așa vei găsi, în orașele austriece, români care muncesc de dimineață până seara și plătiți cu mai puțin ca minimul pe economie. Aderarea României la spațiul Schengen ar însemna, printre altele, drepturi egale cu cetățenii austrieci, iar acest lucru nu ar fi pe placul lor, mai ales că ar fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. E bine de știut că, de fiecare dată, austriacul a știut să-și urmărească interesele, a fost și este pervers. În plus, România mai are o problemă foarte mare în felul în care este reprezentată la nivel înalt. Dacă vei întreba un austriac sau un neamț cine conduce acum țara asta, vei afla că un neamț.

Adică, președintele Iohannis nu este român, este neamț și atunci nu știu de ce românii se așteaptă ca acesta să fie vocea intereselor românilor. Eu unul sunt și român și austriac, dar mă doare să văd ce se întâmplă acasă la mine, în locurile în care m-am născut și am copilărit. Am plecat de tânăr din România, dar nu am crezut vreodată că, atunci când mă voi întoarce acasă, voi găsi o țară divizată, condusă de oameni care-și văd doar propriile interese. Sunt exemple demne de urmat la granița României și poate ar trebui să ne uităm mai mult în curtea ungurilor și mai puțin în cea a austriecilor sau a nemților. Germania și Austria au interese economice comune și exemplu în acest sens stă ceea ce în România se numește Camera de Comerț și Industrie. Cele două țări au această instituție comună, chiar dacă este vestit și cunoscut așa-zisul dispreț între nemți și austrieci. Când e vorba de interese comune, știu să și le urmărească și să și le pună în practică. Ambele au venit în România și au luat tot ce aveam mai de preț: gaze, electricitate și lemn și le vând acum românilor așa cum vor ei”, spune vasluianul stabilit în Austria.

Stabilit de mulți ani în Austria, vasluianul nostru spune că există o comunitate de români destul de bine închegată și unită. Cu unii dintre ei am reușit și noi să stăm de vorbă și am aflat poveștile lor. “Locuiesc în Viena de aproape 10 ani și sunt văzut tot un outsider, un străin. Austriecii vorbesc cu tine, te salută dar, ca străin, nu ai nicio șansă să te apropii de ei. Timp de 10 ani am încercat să fac ceva pentru mine, să pun bani deoparte și să mă întorc în țară după ce, la Vaslui, am pierdut tot. Mi-am pierdut părinții, mi-am pierdut casa. Ce am reușit, în schimb, a fost să supraviețuiesc după ce am acceptat să fac munci din cele mai grele, munci refuzate, de cele mai multe ori, de austrieci. Am muncit vara, la peste 30 de grade afară, îmbrăcat în combinezon, din cap până în picioare, pentru a stropi cu substanțe chimice care-ți iritau ochii și pielea chiar și protejat, diferite culturi. Și să nu credeți că eram plătit regește. Din contra. Câștigam cât să-mi plătesc chiria, să-mi asigur mâncarea și transportul, lună de lună. Și cam atât. După scandalul cu aderarea României la spațiul Schengen, colegii austrieci de la muncă râdeau de mine și râdeau de noi, de toți românii. Pentru ei suntem și vom rămâne hoți și o țară de mâna a treia», spune un alt vasluian.

Lasă un comentariu