Afacere bănoasă cu râme. Pescuitul, un domeniu tot mai profitabil pe zi ce trece.

Pescuitul devine profitabil pentru cei care au afaceri în domeniu, chiar dacă la noi se produc doar momeli. În Bacău, de pildă, există un automat pentru râme.

În comuna Baia din judeţul Suceava exista o crescătorie de râme. Afacerea datează din anii ’90 şi s-a dovedit profitabilă. Proprietarul livrează marfa tot anul şi creşte râmele în lăzi, dar şi pe sol.

Petru Diaconiţa, fermier: O prietenă de familie avea un magazin de pescuit în Iaşi. M-a întrebat dacă nu pot să îi livrez nişte râme. Căutând acasă, am văzut că la răsadniţa erau foarte multe râme. Aşa am început: cu platforme în urma răsadniţei.”

Uneori cererea este atât de mare încât producătorul abia face faţă comenzilor. Profitul depăşeşte 1000 de euro pe lună, în sezonul cald.

Petru Diaconiţa, fermier: „În august – septembrie sunt cele mai mari comenzi. Eu recunosc că m-am limitat. Nu pot să fac faţă la toţi clienţii.”

În Bacău, exista chiar un automat de momeli. Investiţia a fost de 6.000 de lei şi a avut succes din prima.

Mihai Stugariu, pescar: „E foarte simplu că vii dimineaţă când trage peştele şi magazinul e închis. Vii şi îţi iei şi prinzi peşti.”

Întreprinzătorul care a venit cu ideea, multiplu campion naţional la pescuit, susţine că şi-a crescut cifra de afaceri de la 45.000 la un milion de euro pe an, în 17 ani. Unul dintre produsele de succes este mămăligă aromată.

Florin Lozincă, producător: „Avem arome de la natur și fiecare pescar poate să îşi ia aroma. Miere de albine, căpşuni, anason vanilie toate aromele sunt bune.”

La capitolul ustensile, aproape toată marfa este din import. O undiţă din carbon costă chiar şi o mie de euro. Tot atât ajung şi cele mai scumpe scaunele de stat pe baltă.

Sorin Prodan, vânzător magazin de articole de pescuit: „70% din marfa care este pe piaţa este din China şi 30% din Europa: Germania, Olanda, Franța.”

Cristi Ciolan, administrator magazine de articole de pescuit: „În sezon merge super şi o să meargă şi mai bine. Din ce în ce mai mulţi pescari. Se importă cel mai mult din Ungaria şi Italia.”

Pescar: „Pescuitul ca pasiune a evoluat foarte mult şi că evoluţie a instrumentelor. Acum trebuie urmărit celularul la prognoza şi să vii la ora de răsărit şi apus de soare.”

În urmă cu trei ani, o revistă de specialitate estima piaţa de pescuit din România la 45 de milioane de dolari.

Lasă un comentariu