CSA Steaua București e pe loc de play-off în Liga 2, însă nu are drept de promovare, iar conducerea pare că nu are nicio rezolvare pentru această problemă, ba chiar o ignoră, spre disperarea suporterilor care încep să își piardă răbdarea.
CSA Steaua, mutări strategice pe final de an. Ce se pregătește în tăcere. Andrei Cian, ar putea fi schimbat din funcție
FANATIK a aflat că Ștefan Bichir, comandatul CSA Steaua București, a fost aproape să fie înlocuit din funcție, interimatul expirând la finalul lunii octombrie. Pentru prima dată după mult timp, a existat și un contracandidat pentru această funcție. Este vorba despre Răzvan Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, ales în Biroul Executiv al Federației Internaționale de Lupte și care e în acest moment șeful secției de lupte din cadrul clubului.
Se pare că Ștefan Bichir a fost aproape să fie înlocuit în funcție de Răzvan Pîrcălabu, însă ca prin minune actualul comandant al clubului „roș-albastru” a primit susținere de la MapN, mai exact de la Secretarul de Stat, Eduard Bachide, mâna dreaptă a Ministrului Apărării, Anghel Tîlvar. Însă doar până la vară, când va fi în cele din urmă înlocuit din funcție.
Coincidență sau nu, imediat după aceste evenimente s-a luat decizia ca pe 8 decembrie să aibă loc un eveniment extrem de important pentru viitorul clubului. Dar mai întâi să vedem cine sunt cei care pot influența și pot lua deciziile cele mai importante în Ghencea.
Culisele luptei pentru putere la CSA Steaua București. Cine sunt oamenii care iau deciziile și ce urmează să se întâmple
Ștefan Bichir este omul numărul unu în club din prisma poziției de comandant, însă este considerat de suporteri și oameni din club, un om moale, care se teme să ia decizii. Când a fost numit inițial comandantul clubului în 2021, Bichir a trecut de la avea în subordine un birou cu doi subordonați, în Corpul de Control, la a administra cel mai important club din România, cu peste 2.000 de angajați.
Al doilea om în ierarhia clubului este colonelul locțiitor Teodor Florin Popa, care va împlini pe 10 decembrie 56 de ani, dar care ar putea ieși oricând la pensie conform regulamentului militar. Și el este împuternicit din februarie 2020, deși cadrul legal nu permite împuterniciri mai mari de 6 luni, cu posibilitate de prelungire pentru cel mult alte 6.
La fel ca Ștefan Bichir, Bogdan Marinescu, managerul sectiei de rugby, tenis de masă și box, este interimar, adică numit pe o perioadă scurtă, fiind alături de comandant unul dintre cei mai contestați oameni din club de fani și nu numai, și considerat direct responsabili pentru blocarea secției de fotbal în liga a doua.
Fostul rugbist cu un singur meci oficial la Steaua urmează să fie „uns” șeful tuturor sporturilor de echipă. Rezultatele Stelei sunt însă dezastruoase, echipa de handbal fiind aproape de retrogradare, singura disciplină cu performanțe fiind polo-ul. Spre exemplu, echipa de rugby nu a mai câștigat titlul de 8 ani.
Andrei Cian, înlocuit din funcție de Bogdan Marinescu? Are numai contraperformanțe
Cu toate astea, din informațiile FANATIK, Bogdan Marinescu urmează să fie avansat în urma unor „alegeri” interne care ar avea loc pe data de 8 decembrie și să îl înlocuiască în funcție pe Andrei Cian, managerul secției de handbal, fotbal și atletism și totodată împuternicit ca șef al sporturilor de echipă.
Prin această mișcare, Bogdan Marinescu ar fi de neclintit și și-ar asigura postul pe o perioadă nedeterminată, adică nu va fi doar interimar și ar putea fi schimbat din funcție doar printr-un ordin de ministru în situații de forță majoră. Din acest motiv ar fi făcut lobby pentru ca Ștefan Bichir să fie numit pentru încă 6 luni la conducerea clubului.
Dubiul asupra lui Bogdan Marinescu plutește și mai mult datorită unui episod în care a fost implicat tatăl său, care prin fundația „Steaua Rugby” ar fi filtrat conform aceleiași surse multe din sponsorizările acordate secției de rugby, conform politicadezastrului.ro. Interesant e că Deși Fundația „Steaua Rugby” a fost notificată oficial cu privire la utilizarea unei denumiri asociată clubului, aceasta nu a încercat să o schimbe. Nici conducerea CSA nu a fost însă determinată să elimine această confuzie. Bogdan Marinescu este ginerele milionarului în euro, Dumitru Puzdrea, decedat de curând.
Dragoș Barbu, un alt om cu putere de decizie la CSA Steaua București
Un alt personaj cu putere de decizie este Dragoș Barbu, numit de comandantul Bichir șeful departamentului SASP (Structura Activitate Sportivă de Performanță). Barbu are însă și el un istoric pătat și a fost implicat într-un scandal monstru când era șeful secției de baschet.
Deși în continuare gestionează destinele secției de baschet a Stelei retrogradată în liga a 2-a a României, Dragoș Barbu a renunțat la funcția de manager pentru a ocupa funcția de șef SASP, adică șeful tuturor sporturilor. Este și șeful comisiilor de negociere al contractelor, al comisiei tehnice, practic al doilea om ca putere din club.
Să ne întoarcem în 2017, când CSA Steaua a apelat la externalizarea managementului secțiilor sportiv printr-o „fundație” din afara clubului la aproape toate disciplinile. La fel s-a întâmplat și cu baschetul, chiar prin semnătura colonelului Barbu, care a ajuns să fie condus de „Clubul Sportiv Baschet Atletic București”.
CSA Steaua a pierdut milioane de euro
Asta a permis ca milioane de euro din sponsorizări acordate de CSA Steaua să fie deturnate și să fie în totalitate sub controlul acestei noi structuri. Această înțelegere dezastruoasă pentru club a fost reînnoită un an mai târziu, contractul cu condiții scandaloase fiind drept dovadă reziliat câteva luni mai târziu, în urma unor articole de presă care au stârnit valuri.
În această afacere au fost atrase alte două entități: CSM București și Exim Bank. Numai că rezilierea contractului păgubos a dus implicit și la dispariția Steaua CSM EximBank, iar clubul Steaua și Primăria Capitalei au fost lăsate cu ochii în soare și cu pierderi de milioane de euro.
Autoritățile au deschis o anchetă, însă în cele din urmă s-a decis încetarea urmăririi penale pentru toate părțile implicate. Cu toate acestea, prejudiciul a rămas, iar colonelul Dragoș Barbu și-a continuat ascensiunea în cadrul clubului și și-a întărit poziția. Astfel de lucruri s-au întâmplat din nefericire la toate secțiile din cadrul clubului. Dragoș Barbu este finul impresarului Ana Maria Prodan, care a fost văzută în loja comandantului la meciul contra Rapidului din Cupa României Betano.
Miza concursului de la conducerea CSA Steaua București
Dacă Bogdan Marinescu va fi avansat prin „concurs” pe această funcție. Care este miza? Bugetul uriaș al CSA Steaua București, care în 2023 a fost 27,37 milioane de euro. Astfel, Bichir, Marinescu și Barbu ar administra și ar decide în unanimitate cum se administrează și se împarte bugetul către cele 32 de secții sportive. La acest „concurs” mai sunt înscriși încă doi manageri care se tem ca alegerea noului șef nu se va face pe criterii de performanță și în urma unui concurs corect.
Ținând cont de scandalurile în care toți oamenii din conducerea Stelei au fost implicați, oameni importanți din cadrul clubului se tem de modul în care banii vor fi cheltuiți. Printre aceste se numără și colonelul de justiție, Florin Talpan, unul dintre principalii contestatari ai conducerii clubului, care nu a făcut niciun demers pentru promovarea echipei de fotbal, iar acum e gata să își „betoneze” poziția în cadrul clubului și să obțină puterea absolută.
Din acest motiv, o astfel de decizie ar accentua suspiciunea asupra intențiilor lor și un posibil troc pentru putere. Colac peste pupăză, FANATIK a aflat că actuala conducere CSA Steaua s-a opus reîntoarcerii în club a unor foste glorii, lucru care i-a șocat pur și simplu pe suporteri.
Cine sunt ceilalți contracandidați Bogdan Matei și Răzvan Roșu
Bogdan Matei este șeful selecțiilor de polo, tenis și natație și are rezultate notabile. Polo-ul este unul dintre puținele sporturi de echipă cu rezultate și a reușit al șaptelea titlu consecutiv.
Răzvan Roșu este de asemenea șeful secției de volei și atletism. Voleiul masculin a revenit în prim plan, iar Steaua se află pe locul patru în clasament și e în Final Four-ul Cupei României. „Roș-albaștrii” speră la primul titlul din 1991.
Drept urmare, atât Bogdan Matei cât și Răzvan Roșu cel puțin pe hârtie pare că sunt mai îndreptățiți să câștige acest concurs decât Bogdan Marinescu prin rezultatele și performnațele secțiilor pe care le administrează și nu au creat prejudicii financiare clubului. Rămâne de văzut ce decizie se va lua la nivelul conducerii și cum va fi numit noul șef al tuturor sporturilor de echipă și dacă meritele și performanța vor fi criteriile hotărâtoare.