Un șut în fund, un pas înainte. Poate că era timpul să vedem cu ochii deschiși realitatea, cine ne e dușman și cine ne e prieten în toată Europa asta. Poate te așteptai ca Germania, ori Franța, ori chiar Ungaria să ne pună bețe în roate, dar nu, nu a fost așa, aparent am primit pe rând câte un șut în dos de la Austria și de la Olanda, țări care nu ne vor în spațiul Schengen din motive ,,economice,, și de ,,PR,,.
Teoretic Ungaria ar fi votat pro să intrăm în Schengen dacă întrarea noastră nu ar fi fost legată de cea a Bulgariei, țară pe care Olanda nu o dorește în acest spațiu Schengen.
De ce România merită să fie în spațiul Schengen?
Da, e adevărat că avem corupție mare, de la omul de rând până în parlament, chiar și la șeful statului. Dar, ăsta nu e un motiv pentru care am putea fi respinși. Ce, suntem singurul stat corupt din Europa? Corupția este peste tot, doar că noi venim din Comunism iar adaptarea noastră e puțin mai greoaie. Să nu uităm că și în Olanda există corupție, și nu doar atât. Nu mai zic de Italia, mai ales zona Siciliei. Asta cade din start. România îndeplinește toate condițiile de aderare încă din 2011, totuși stăm la poarta Schengen și ne rugăm să fim primiți. De ce?
Cine e de vină că România nu a fost acceptată în spațiul Schengen?
Ați spune că Austria e de vină, dar eu nu cred asta. Nu există un vinovat, suntem mai mulți. Oare, nu cumva, am permis prea mult Austriei? Mai țineți minte cazul ,,Arthur,, când un mare prinț de prin Austria a venit la noi în România și a vânat cel mai mare urs de pe la noi? Mai știți cazul? Ei bine toate aceste lucruri sau întâmplat cu cunoașterea celor îndreptățiți să lupte contra braconajului. Mai știe cineva ce măsuri sau luat atunci contra acelui prinț? Exact, nimic. A fost vâlvă câteva zile apoi Românul a uitat tot ca și când cineva ar fi șters cu buretele memoria colectivă.
Pădurile, da, ne pleacă pădurilor la austrieci prin firmele lor, dar oare ei le iau forțat sau noi le vindem? Exact, noi le vindem. De ce? Pentru bani. E un cerc vicios. Deci problema e la noi, nu la ei, de la omul de rând până la conducătorul acesteia țări.
Sunt părți bune după acest eșec?
Sigur că da, a fost ca un duș cu apă rece, an de an îl facem, doar că în acest an a fost ceva mai dur. Acum Românii au realizat că nu avem conducători, avem doar slugi, iar peștele de la cap se împute, chiar dacă nici în populația de rând nu e prea bine. În România e lipsă de educație, lipsă de iubire pentru țară iar asta se vede când România trebuie să negocieze ceva pe plan extern.
Partea bună este că Românul a realizat asta, iar acum în loc să se plângă, poate face ceva. Să boicoteze. Nu e oare prea târziu? Păi, nu, nu este prea târziu, niciodată nu e. Ce ar fi ca Românii să meargă pe pârtiile din România să se distreze?
Ce ar fi ca Românii să nu mai consume Red Bull, și alte produse marcă austriacă? Ce ar fi ca Românii să taxeze tot ce înseamnă Austria? Totul până la bani, alternative avem, deci se poate. Important este ca Românii să nu uite cum a fost și cu Arthur. Știu, avem un talent să facem vâlvă câteva zile, apoi să uităm tot… Până la anul când vom trece prin același rezultat dacă nu luăm măsuri.
Cu o floare nu facem primăvară, dar, e un inceput. Corect?
Iată ce măsuri au luat unii Români.
Revoltat că Austria nu ne lasă în Schengen, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării şi-a închis conturile în băncile austrice
România nu intră în spaţiul Schengen chiar dacă întreaga Europă a făcut front comun şi ne-a susţinut în faţa Austriei. Supărat, unul dintre cei mai mari fermieri anunţă închiderea conturilor la băncile austriece şi îi sfătuieşte pe români să nu mai cheltuie bani pe produse austriece sau pe excursii în această ţară.
Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, relatează Agerpres.
Dimitrie Muscă a declarat, pentru Agerpres, că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.
„Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină”, a spus Dimitrie Muscă.
„Nu e drept ca o Europă întreagă să te susţină şi doar Austria să se opună fără motiv. Toţi românii ar trebui să fie uniţi acum, pentru că noi suntem cei care suferim când mergem în străinătate şi stăm în vămi ore întregi. E păcat de timpul nostru, trebuie să fim uniţi şi să arătăm asta şi Austriei”, a transmis omul de afaceri.
Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai mari fermieri şi conduce Combinatul Agroindustrial Curtici, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne şi lactate.
Şi ministrul Turismului, Daniel Cadariu, i-a îndeamnat subtil miercuri pe români să nu se mai ducă la schi în Austria, în contextul în care Viena se opune aderării României la Spaţiul Schengen.
Nu e singurul caz, un alt caz mai jos.
Un om de afaceri român, administrator al unei firme de mezeluri, susține că nu va mai prelungi niciun contract cu nicio firmă cu acționariat austriac, dacă Austria se va opune aderării României la Schengen.
Voicu Vușcan este administratorul companiei Elit SRL Cugir, Alba, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România.
„Dacă se întâmplă ceea ce toată lumea prefigurează, după ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de ski în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffaisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și păduri, să cheltuim la Parndorf și ski în Austria. De la 1 Ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firma cu acționariat austriac. Poate această palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți, despre care vorbea Petre Țuțea”, a transmis omul de afaceri din Alba.
Acesta a completat că este momentul ca românii „să întoarcă foaia” în relația cu Austria.
„În Schengen sau în afara lui, pentru majoritatea dintre noi nu contează prea mult, nu ne schimbă viața în niciun fel, dar dacă ne simțim mândri că suntem români, este momentul să întoarcem foaia, și să lovim fiecare dintre noi, cu armele pe care le avem”, a completat managerul Elit.
Austria a rămas singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen după ce Olanda și Suedia și-au dat acordul. Problema va fi tranșată joi, 8 decembrie, în Consiliul JAI.
Elit, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 637,4 milioane lei (129,5 milioane euro), în creştere cu 3% faţă de anul precedent, când compania a avut afaceri totale de 619 milioane lei (128 milioane euro), pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor.
Compania a avut anul trecut un profit net de aproape 60 milioane lei (12,2 milioane euro), mai mult cu 9% faţă de anul anterior. Producătorul de mezeluri a ajuns anul trecut la un număr mediu de 1.835 de angajaţi.
Credeți că doar patronii mari au luat măsuri? Nu. Iată ce afiș a pus un patron al unui magazin micuț din România.
Române, e timpul să ridici capul. Ți l-au omorât pe Arthur, și ai uitat, ți-au tăiat pădurile, și ai uitat, acum te calcă în picioare și te umilesc, te rog nu uita! Cu o floare nu se face primăvară, dar trebuie să înceapă de undeva. Tu, poți fi schimbarea, nu-i lăsa să îți ia demnitatea, au murit milioane de români de-a lungul istoriei ca tu azi să fii mândru. Pe noi, omul de rând nu ne va afecta viața de zi cu zi intrarea/respingerea în Schengen, dar, tu Române, poți da un exemplu, fii un exemplu. Boicotează tot ce ține de Austria, și ține și tu cu țară a ta, măcar o dată, să le arătăm că pas cu pas, suflet cu suflet, ne putem recăpăta demnitatea. Pentru ei, totul se rezumă la afaceri și la bani, hai să-i ardem unde-i doare cel mai tare! Nu uita Române, dacă pleacă baza, vârful se va prăbuși. România nu înseamnă conducătorii noștrii, Romania înseamnă oamenii care și-au dat viața pentru țara asta, România înseamnă peisajele minunate și bogățiile pe care le avem, România ești tu Române, România suntem noi! Pentru România, pentru Arthur, pentru demnitatea noastră. Boicot la tot ce înseamnă Austria.