În perspectiva sezonului următor, în care vor fi eligibili jucătorii născuți începând cu 1 ianuarie 2002, campioana e printre cele mai expuse, neavând în lotul actual practic nicio soluție, în vreme ce Gigi Becali și Mihai Rotaru stau bine, iar la Farul e chiar inflație.
Începând din startul campionatului următor, pentru ca echipele să respecte regula U21 impusă de FRF, vor fi nevoite să aibă în teren, pe întreaga durată a meciurilor, cel puțin un fotbalist care să fie născut începând cu 1 ianuarie 2002.
În acest sezon, până la finalul lui, legea îi cuprinde pe cei născuți după 1 ianuarie 2000, cei care vor avea drept de joc și la turneul final al Campionatului European de tineret din vară, la care vom fi prezenți, competiție pe care o vom organiza împreună cu Georgia, la finalul lunii iunie.
CFR Cluj, prinsă descoperită
Cum știu echipele din prima ligă să se preocupe și să-și rezolve această problemă, de a avea din timp în lot jucători care la vară să fie considerați importanți, nu neapărat o simplă bifă pe un regulament introdus de FRF? GSP radiografiază în ce situație se regăsesc acum formațiile, cu o jumătate de an înainte de urcarea vârstei de eligibilitate de la anul 2000 la 2002.
Iar concluziile nu diferă față de ceea ce s-a tot întâmplat pe parcursul sezoanelor precedente. Campioana CFR, extrem de puțin preocupată de fotbaliștii tineri, a folosit în campionatul în curs un singur fotbalist care va fi în interiorul regulii și începând din vară.
Pe portarul Răzvan Sava, care a apărut la un singur meci, ceea ce e mai degrabă o conjunctură favorabilă pentru tânărul goalkeeper decât o planificare gândită de staff-ul tehic și conducerea clujenilor.
În aceeași situație e și Sepsi, singurul club care n-a oferit minute în cele 21 de runde niciunui fotbalist născut cel mai devreme în anul 2002.
Gică Hagi are 12 variante la Farul
În schimb, echipele care stau deja bine și foarte bine și nu au nicio grijă din cauza Regulii U21, cel puțin până în vara lui 2025, sunt: Farul, FCSB și CSU Craiova. Hagi, chiar dacă e pe primul loc, nu s-a abătut de la politica de a promova jucători tineri și a oferit minute pentru nu mai puțin de 12 jucători de cel mult 20 de ani.
10%din volumul total al fotbaliștilor care au evoluat în cele 168 de meciuri e reprezentat de jucători care vor fi eligibili pentru regula U21 și în sezonul viitor
Printre ei, trei titulari indiscutabili: Sârbu, Pitu și Grameni, plus repatriatul Louis Munteanu, dar și Borza, născut în 2005, care a apărut în 15 jocuri.
FCSB are soluții, Rapid nu
FCSB e și ea asigurată pentru următoarele două sezoane. Îl are pe Octavian Popescu, care va putea evolua în echipa națională de tineret încă doi ani și jumătate începând din acest moment.
Pantea ar putea să fie și el o variantă, la fel ca Radaslavescu, dar și cei doi împrumutați: Ianis Stoica (cedat la U Cluj) și Musi (Poli Iași).
42 de jucători româninăscuți începând cu 1 ianuarie 2002 au bifat cel puțin o prezență în primele 21 de etape
CSU Craiova are o singură soluție, dar una excelentă. Pe Ștefan Baiaram, unul dintre cei mai buni jucători cu profil ofensiv din întreg campionatul, indiferent de categoria de vârstă.
Rapid nu stă nici bine, dar nici rău. Îl are pe Pănoiu, cu cifre bune pe parcursul sezonului: 18 meciuri și două goluri, însă, spre deosebire de soluțiile rivalelor de la FCSB, Farul și Craiova, Pănoiu n-a avut statut de titular.
3,5 milioane de euroe nivelul la care e cotat Radu Drăgușin (născut în 2002), fotbalist care a bifat meciuri în Serie A la Juventus, Sampdoria și Salernitana, iar acum e titular în Serie B, la Genoa
Se vede în vânzări: Hagi a luat de 5 ori cât CFR
Regula U21 a fost introdusă de FRF în vara lui 2016. De atunci și până în prezent, modul în care cluburile s-au raportat la această regulă are un corespodent direct în volumul încasărilor de pe urma vânzărilor de fotbaliști în străinătate.
În ciuda faptului că a pus practic monopol pe titlul de campioană, CFR n-are cifre grozave la afaceri cu jucători, în vreme ce FCSB se apropie în acest interval de timp de venituri de 50 de milioane de euro, Farul a primit aproape 40 de milioane, iar Craiova stă și ea foarte bine.