Asociația Presei Sportive din România condamnă incidentele recente dintre cluburi și jurnaliști
Asociația Presei Sportive din România (APS) a emis un comunicat oficial, semnat de președintele Cătălin Țepelin, în care abordează două situații tensionate din această săptămână, subliniind deteriorarea relației dintre cluburi și jurnaliști.
Incidentul FCSB
Primul incident vizează declarațiile lui Mihai Stoica, managerul general al FCSB, care i-a calificat drept „impostori” pe jurnaliștii ce au relatat despre conflictul verbal dintre Adrian Șut și Daniel Bîrligea în cantonamentul echipei din Antalya. Episodul, desfășurat în timpul unui antrenament deschis, a fost descris de Stoica drept o interpretare incorectă a presei, sugerând că deschiderea către mass-media ar trebui recompensată cu articole favorabile.
Decizia Rapid
Al doilea caz menționat implică decizia clubului Rapid de a suspenda acreditările jurnaliștilor de la iAMsport pentru evenimentele oficiale, precum conferințe de presă și meciuri. Clubul a motivat această măsură prin publicarea unor articole considerate „tendențioase și denigratoare”.
Poziția APS
În comunicatul său, APS condamnă ambele incidente și solicită intervenția Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF):
„Recent, două evenimente tensionate au readus în discuție relația jurnaliști – cluburi, pe care cele din urmă o tratează incorect și de pe o poziție de forță.
Mai întâi, președintele FCSB i-a numit ‘impostori’ pe ziariștii care au relatat un episod real petrecut în timpul unui eveniment deschis și a sugerat că ‘deschiderea’ ar trebui să aducă la schimb un tratament preferențial din partea presei.
Azi, clubul FC Rapid a preluat ștafeta derapajelor printr-un demers grav, pe care Asociația Presei Sportive îl condamnă în mod public. FC Rapid a suspendat acreditările colegilor de la iAMsport invocând ‘articole tendențioase și denigratoare’.
APS subliniază că, în anul 2025, astfel de decizii sunt inacceptabile și afectează libertatea presei:
„Asociația Presei Sportive se declară revoltată că, în 2025, un club de tradiție, care se pretinde modern și civilizat, interzice ziariști inclusiv pentru delicte de opinie.
Libertatea presei este un drept fundamental în orice societate democratică, iar accesul presei la evenimente de interes public nu poate fi îngrădit.”
APS atrage atenția că, deși nimeni nu poate obliga cluburile, federațiile sau sportivii să acorde interviuri, accesul la competiții și evenimente publice, precum conferințele de presă, nu ar trebui restricționat:
„În virtutea dreptului la informare, jurnaliștii trebuie să aibă acces liber la evenimente. Solicităm public intervenția LPF pentru a proteja jurnaliștii de sport de deciziile abuzive ale cluburilor.”
Asociația face apel la LPF să asigure standarde corecte pentru accesul presei la competițiile pe care le organizează și să prevină orice forme de abuz din partea cluburilor.