AS47, o facțiune de suporteri ai echipei de liga secundă CSA Steaua, s-a adresat Agenției Naționale pentru Sport (ANS) pentru a solicita un punct de vedere privind asocierea cluburilor sportive de drept public la Liga Profesionistă de Fotbal.
Echipa pregătită de Daniel Oprița a terminat pe un loc de promovare sau baraj, dar nu a avut dreptul de a accede în SuperLigă din cauza formei sale de organizare.
„Cluburile sportive, organizate ca societăţi comerciale sportive pe acţiuni, sunt cluburi sportive profesioniste.
Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiţii sportive profesioniste, promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive, precum şi alte activităţi legate sau derivate din obiectul lor social” se arată în articolul 31 din din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000.
Suporterii Stelei vor promovarea în Superliga
”Pentru a avea într-adevăr o poziție oficială, ne-am adresat Agenției Naționale pentru Sport să ne spună dacă cluburile sportive de drept public (așa cum este CSA STEAUA) se pot asocia la Liga Profesionistă de Fotbal. Răspunsul a fost aceeași lege pe care de ani de zile o considerăm absurdă, în nici un caz doar un regulament al FRF-ului, care este un act administrativ inferior legii sportului.
Totuși, chiar și acest răspuns subliniază că legea este învechită și ar trebui reînnoită. Potrivit ANS, prin președintele acesteia, Elisabeta Lipă, în România există trei ligi profesioniste: Liga Profesionistă de Fotbal, Liga Profesionistă de Handbal și, surprinzător, Liga Profesionistă de Fotbal Liga a II-a. Dintre acestea, doar Liga 1 este funcțională.
Proiectul de handbal a fost abandonat rapid, întrucât multe cluburi nu și-au schimbat statutul și, bineînțeles, Liga a II-a nu a fost niciodată implementată, pentru că majoritatea cluburilor nu sunt profesioniste în modul specificat de lege.
”Această absurditate se găsește doar în România”
Încă un motiv pentru care legea sportului ar trebui schimbată este această mare aberație, întrucât toate cluburile, indiferent de forma de organizare sau indiferent de ramura de sport, pot participa în orice competiție europeană, organizată de orice for european.
Această absurditate se găsește, probabil, doar în România. Nu ne miră că mulți nu înțeleg legea, când ne gândim că, timp de 25 de ani, cluburile departamentale nu au avut loc în cupele europene, conform presei și unor conducători care au avut alte interese ascunse.
Cât mai durează până când cineva va îndrepta această situație absurdă?”, au scris cei de la AS47 pe Facebook.
CSA_ul este un nou născut în fotbalul Românesc susținută din bani publici terminați cu ideile astea de a promova fara capital privat uniți cu Becali poate puteți promova o să pierdeți tot cat de curând Doamne Ajută să vă desființată această echipă care are datorii de milioane de euro