Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a stârnit un val de controverse prin declarația sa recentă, în care afirmă că nici Gică Hagi, nici Nicolae Dobrin nu sunt cei mai mari fotbaliști din istoria țării.
Deși Hagi este considerat pe scară largă ca fiind „Regele” fotbalului românesc, iar Dobrin este venerat pentru abilitățile sale tehnice excepționale, Pițurcă are o altă opinie. El consideră că alți jucători au avut un impact mai mare asupra fotbalului românesc.
”Dacă am fi reușit (n.r. acum) rezultatele pe care le-am reușit atunci (n.r. în perioada 1986-1989)? Cred că fiecare jucător al Stelei costa de la 50.000.000 în sus. Eu am spus-o, mi s-a pus întrebarea <<dom’le, cei mai mari fotbaliști ai țării…?>>.
Eu nu îl pun nici pe Dobrin, nici pe Hagi, cei mai mari fotbaliști ai țării sunt jucătorii echipei Steaua, care au câștigat Liga Campionilor. Deci, noi, dacă am fi în momentul ăsta și am reuși să câștigăm Liga Campionilor, așa am costa. Păi, gândiți-vă ce jucători erau atunci.
”Nu Guardiola a adus, Steaua a adus!”
Era Iovan, un fundaș dreapta de care nu văd acum, nu văd, sunt câțiva, doi-trei, Bumbescu, Belodedici erau fantastici, Boloni, Stoica, Lăcătuș… erau jucători fantastici, Majearu!
Asta e părerea mea, fiindcă văd <<dom’le, ce a adus acum Guardiola, presingul avansat>>. Presingul avansat l-a adus Steaua, în 1986. Când aveam meci important, puternic, adversarul nu avea pe unde să scoată cămașa”, a declarat Victor Pițurcă, pentru Orange Sport.
Declarația lui Pițurcă a stârnit reacții aprinse din partea fanilor și experților. Unii se declară de acord cu el, argumentând că jucători precum Dan Petrescu sau Gheorghe Popescu au avut realizări mai semnificative la nivel de club și internațional.
Alții îl critică pe Pițurcă, considerând că nu respectă legendele fotbalului românesc. Ei subliniază impactul imens pe care l-au avut Hagi și Dobrin nu doar pe teren, ci și ca simboluri ale fotbalului românesc.
Indiferent de opinii, dezbaterea cu privire la cel mai mare fotbalist al României este probabil să continue mult timp de acum încolo. Fiecare generație are propriii favoriți și propriile criterii de evaluare, iar este imposibil de a stabili un răspuns definitiv la o întrebare atât de subiectivă.