La umbra unui meci important Spania – Franța desfășurat pe Allianz Arena în semifinalele EURO 2024, campioana României a început drumul spre grupele Champions League în Serravalle, San Marino, întâlnind modesta echipă Virtus Acquaviva.
Acum cinci ani, Darius Olaru debuta pe această mică arenă intrând în minutul 84 al unui entuziasmant România – Croația 4-1 la EURO U21 din 2019. De data aceasta, căpitanul FCSB a deschis seria golurilor împotriva lui Virtus cu un penalty transformat încă din minutul 3, apoi a șutat excepțional pentru 2-0 în minutul 11. A revenit pe tabela de marcaj în minutul 37. Între acestea, Daniel Popa a reușit o „dublă” în minutele 22 și 27. După pauză, Miculescu a înscris și el două goluri în minutele 70 și 73. Battistini a marcat golul de onoare în minutul 86.
Este aproape imposibil de tras concluzii relevante despre parcursul ulterior al FCSB spre grupele Ligii Campionilor după acest debut în sezonul european 2024/2025. În multe momente mai relaxat decât un amical de vară, având în vedere valoarea extrem de scăzută a adversarilor, succesul cu 7-1 al roș-albaștrilor capătă însă o semnificație istorică profundă!
S-a egalat recordul din 2003 până azi
Chiar și pentru cei care consideră că palmaresul european al echipei lui Gigi Becali începe din 2003, victoria categorică din San Marino devine un reper esențial. Până la meciul cu Virtus, succesul la cea mai mare diferență de scor din cupele europene obținut în acest interval de timp era un 6-0!
Pe 18 septembrie 2014, Steaua București, sub denumirea de la acea vreme, a câștigat cu 6-0 în fața danezilor de la Aalborg, în primul meci din grupele Europa League. Și asta după ce scorul era 0-0 la pauză!
Lucian Sănmărtean a deschis scorul în minutul 51, iar oaspeții au rămas în zece oameni din minutul 57. A urmat o „dublă” a lui Raul Rusescu și un hat-trick reușit de Claudiu Keșeru, fixând standardul. Pe banca roș-albaștrilor se afla Costel Gâlcă, actualul tehnician al Universității Craiova. Iată cine a evoluat în acel meci:
Arlauskis, Râpă (Rusescu 49), Szukala, Varela, Latovlevici, Breeveld (Papp 67), Prepeliță, Ad. Popa, Chipciu, Sănmărtean, Keșeru (G. Iancu 74)
UEFA spune că s-a egalat și cea mai tare victorie roș-albastră din 1957 până acum!
Doar că, potrivit UEFA, victoria FCSB din San Marino nu egalează doar cea mai categorică victorie în cupele europene din 2003 până azi ci și cea mai convingătoare din istoria Stelei București în competițiile continentale. Adică din 1957 până azi! Asta pentru că, potrivit site-ului oficial al forului organizator pentru cupele europene, în dreptul FCSB regăsim întregul parcurs roș-albastru din istorie pe continent (detalii AICI).
Un alt 6-0, până la cel cu Aalborg din grupele Europa League 2014, a fost reușit în 1979 în Cupa Cupelor, competiție dispărută azi, care aducea la start câștigătoarele cupelor naționale din țările membre UEFA.
Mai exact, pe 3 octombrie 1979, după 2-2 în Elveția, Steaua învingea pe Young Boys Berna cu 6-0, după 2-0 la pauză, goluri reușite de Ion Nițu și Ștefan Sameș. În repriza secundă au punctat Vasile Aelenei, Marcel Răducanu (foto sus), același Sameș, plus Gabriel Zahiu. Antrenorul Stelei a fost Gheorghe Constantin iar pe teren au apărut:
- Iordache (N. Răducanu 70), Anghelini, Agiu, Sameș, I. Nițu, I. Dumitru, T. Stoica, Aelenei, M. Răducanu, Ad. Ionescu, C. Zamfir (Zahiu 63)
Cine a jucat pentru istorie în Virtus – FCSB 1-7
Târnovanu – Crețu (Antwi 46), Ngezana (Dawa 46), Haruț, Kiki – Șut (Baba 46), Olaru (Lixandru 61), Edjouma – Al. Băluță (Miculescu 46), D. Popa, Luis Phelipe