România apără Republica Moldova

România a fost, este și va fi mereu alături de Republica Moldova atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere militar.

Autoritățile de la Chișinău „vor aplica măsuri de protecție, dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială” a țării.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut această declarație la o conferință de presă susținută împreună cu șefa statului georgian, Salome Zourabișvili, care se află în vizită la Chișinău. Afirmația președintelui moldovean vine după ce, zilele trecute, trei rachete rusești care au lovit Ucraina au survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, Chișinăul acuzând Rusia de atentat asupra suveranității Republicii Moldova.

„Din primele săptămâni de război am făcut solicitări către partenerii noștri pentru a ne ajuta să ne consolidăm capacitatea de apărare, inclusiv pe această dimensiune (apărarea antiaeriană – n.n.). Avem discuții destul de bune iar când o să avem rezultate concrete, le vom comunica. Pentru noi, securitatea oamenilor este lucrul cel mai important”, a menționat Maia Sandu.

România oferă 600.000 de dolari pentru întărirea capacității de apărare a Moldovei

La scurt timp după această declarație, Ministerul de Externe de la București a difuzat un comunicat în care a anunțat că România va acorda Republicii Moldova 600.000 de dolari pentru întărirea rezilienței și capacității de apărare. Diplomația română mai precizează că banii vor ajunge la Chișinău prin intermediul fondurilor NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, în valoare totală de până la 1.400.000 de dolari. Ministrul Bogdan Aurescu i-a transmis deja secretarului general al NATO scrisorile de informare privind decizia luată de Guvernul de la Bucureşti.

Aflat la Chișinău la începutul acestei luni împreună cu ministrul federal al Apărării, Christine Lambrecht, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că Republica Moldova va beneficia și de instruiri din partea Armatei Române iar ministrul german al Apărării a promis drone pentu Armata Naţională a Moldovei.

Maia Sandu și Salome Zourabișvili au condamnat agresiunea rusă în Ucraina și au reafirmat aspirațiile europene ale celor două țări. Președintele georgian a spus că războiul din Ucraina a arătat Europei adevărata față a Rusiei și a ajutat partenerii europeni să privească altfel vechiul trio asociat – Moldova, Ucraina, Georgia. Iar Maia Sandu a accentuat că acum este de datoria autorităților să facă totul pentru „a grăbi realizarea visului european al cetățenilor celor trei state”.

Lasă un comentariu